LEDER

Skilpadder i krisehåndtering

Mens Høyre brukte en ettermiddag på å komme seg ut av en politisk felle om strømkrisen, tar det ukevis for regjeringen Støre. Denne stivheten og treigheten er i ferd med å bli dens varemerke.

KALLER INN: Statsminister Jonas Gahr Støre gjorde det fredag klart at han kaller inn de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte om strømkrisa mandag kl. 08.30. Foto: Torstein Bøe / NTB
KALLER INN: Statsminister Jonas Gahr Støre gjorde det fredag klart at han kaller inn de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte om strømkrisa mandag kl. 08.30. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Onsdag kveld i uka som gikk snudde Høyre på femøringen. Partileder Erna Solberg gikk ut og sa at hun støttet forslaget om at Stortinget skulle avbryte sommerferien for å håndtere strømkrisa.

Dermed er det politisk flertall for dette grepet. Sjansen øker for at Stortingets presidentskap kommer til samme konklusjon under deres møte mandag.

Solbergs snuoperasjon er verdt en liten studie, for den forteller om verdien av politisk teft.

USIKKERHET: Statsminister Jonas Gahr Støre forstår at mange er bekymret for femtiden. Fotograf i Madrid: Bjørn Langsem. Reporter i Madrid: Caisa Linea Hagfors. Vis mer

I begynnelsen av forrige uke begynte politiske motstandere i alt fra Rødt, SV og Frp å peke på at det nå var Høyre som sto i veien for at Stortinget grep inn. Presset ble kraftigere etter at Klassekampen onsdag morgen prydet sin forside med et hovedoppslag med Høyres energipolitiske talsperson Nicolai Astrup under tittelen «Sier nei til krisetiltak» - og et sitat om at markedet skal styre.

Høyre kunne ikke tåle posisjonen den var havnet i, som regjeringspartienes de facto støttespiller i energipolitikken. Dermed rykket Erna Solberg ut og sa at partiet var for en ekstraordinær innkalling av Stortinget.

Og kvittet seg effektivt med inntrykket av å være «bremsekloss» i den politiske håndteringen.

Det interessante er at det politiske innholdet i Solbergs utspill er nær identisk med det Astrup ga uttrykk for i Klassekampen. Det eneste nye er at Solberg allerede fra september vil øke strømstøtten til private husholdninger, slik at den dekker 90 prosent av kostnaden over 70 øre. Høyre er fortsatt imot makspris, fortsatt skeptisk til å regulere eksporten av strøm, og har heller ikke landet på et definitivt svar på hvordan en strømstøtte til bedrifter skal utformes.

Og som den observante leser vil legge merke til: Regjeringens politikk, og Høyres politikk, er på dette området fortsatt nær identisk.

Regjeringen står selvsagt under et helt annet press enn Høyre i denne saken. Den forholder seg likevel til de samme politiske tyngdelovene. Også Støre-regjeringen hadde mulighet til å rykke ut med sine foretrukne løsninger på et tidligere tidspunkt, og dermed kunnet dempe presset.

Konklusjonene regjeringen signaliserte forrige uke – om å styrke strømstøtten til husholdningene, utarbeide en form for støtteordning til bedrifter og å regulere eksporten dersom nivåene i vannmagasinene faller under et visst nivå – ville ikke vært vanskelig å servere for flere uker siden.

I mellomtida har Støre & co vært gjenstand for en nær uendelig rekke latterliggjøringer for deres ulike utspill om å vente og se, og å vurdere situasjonen nøye.

Sendrektigheten kan skyldes interne rivninger. Senterpartiets stortingsgruppe har vært ute og sagt at den vil stoppe strømeksporten. Ap-ordførere har vært ute med krav om strømstøtte til bedrifter. Nettverket av Senterparti-ordførere vil ha makspris.

Konklusjonen ser ut til å være et kompromiss som bærer i seg elementer av alt dette, men uten det mest ødeleggende: Makspris på strøm som fjerner alle incentiver for å spare strøm og dermed kan føre til rasjonering seinere, og fullstendig stopp i strømeksporten som vil være et oppsiktsvekkende signal overfor våre handelspartnere.

Mens Solberg og Høyre brukte en ettermiddag på å komme seg ut av en politisk felle, tar det ukesvis for regjeringen Støre. Denne stivheten og treigheten er i ferd med å bli dens varemerke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer