For knappe to år siden fikk Emilie Enger Mehl (Sp) sitt gjennombrudd i offentligheten. Senterpartiet red på en popularitetsbølge med partileder Vedum i front, men partiet hadde flere strenger å spille på.
I Stortinget sto den unge representanten Mehl i front for oppgjøret med regjeringen Solbergs slappe og mangelfulle håndtering av salget av Bergen Engines.
Selskapet, som har vært en sentral leverandør til det norske Forsvaret, sto i fare for å bli kjøpt opp av russiske interesser. Mehl imponerte på alle vis som sterk og klar i stortingssalen og i debattstudioer, og har seinere som justisminister fått på plass midler og regelverk for å hindre salg av strategiske selskaper som kan gi fare for informasjon på avveie til fremmede makter.
Nå brenner det under føttene hennes, og saken er forbløffende lik.
Nå er det Mehls håndtering som er slapp og mangelfull, og sentral informasjon som igjen kan ha havnet i hendene på et land vi ikke har sikkerhetssamarbeid med – denne gangen Kina.
Det er over 140 dager siden Dagbladet først stilte spørsmål til justisminister Mehl om hun har brukt TikTok på sin tjenestetelefon. Også opposisjonen på Stortinget har stilt det samme spørsmålet en rekke ganger.
Ut fra de manglende og unnvikende svarene kan det virke som om Mehl og regjeringen har oppfattet det hele som et mas.
Det er en kjent uthalingsteknikk. For det er ingen liten sak at statsråden med ansvaret for sikkerhetsloven har hatt den kinesisk-eide appen på sin tjenestetelefon. Det vil i prinsippet si at innhold fra den enheten har vært tilgjengelig for kinesiske myndigheter. Kinesiske sikkerhetsloven pålegger selskaper og enkeltpersoner å overlevere informasjon dersom staten krever det.
Onsdag denne uka skiftet saken gir, etter at Mehl innrømmet sakens fakta. Hun forsøkte likevel å pakke det inn ved å si at TikTok var installert på en «ugradert tjenestetelefon».
Det bidrar ikke til avklaring, snarere tvert imot.
Hun må i så fall forklare hvorfor hun kaller tjenestetelefonen «ugradert». Hva brukte hun denne telefonen til i tjenestesammenheng, bortsett fra TikTok? Og hvis den var ribbet for informasjon som ikke bør komme på avveie, hvorfor byttet hun da seinere over til å bruke TikTok fra en privat telefon, utelukkende ment for publiseringer i sosiale medier?
Så lenge alt dette er uklart, må vi for alle praktiske formål betrakte den såkalt «ugraderte tjenestetelefonen» som en vanlig tjenestetelefon. Jeg ser at en rekke medier nå bare omtaler den slik.
Og for øvrig: Et søk på begrepet «ugradert tjenestetelefon» ga onsdag kveld to treff i Google.
Like alvorlig som selve sikkerhetsbruddet, er måten Mehl har håndtert denne saken overfor Stortinget. Hun kan ha brutt selve kardinalsynden – opplysningsplikten.
Både Høyre og Frp har gjentatte ganger i Stortinget spurt direkte om Mehl har hatt TikTok installert på tjenestetelefonen. Til det har hun blant annet svart at hun forholder seg til «gjeldende råd og retningslinjer for bruk av bl.a. mobiltelefon i tjenesten».
Hun kunne jo bare ha svart på spørsmålet?
Det er ikke Mehl som bestemmer om Stortinget er tilfreds med å få servert ulne forsikringer, særlig ikke når svaret er enkelt og greit og nå har kommet for en dag.
Mehl ser ut til å ha lagt en strategi for å kunne begrunne det dårlige svaret. Hun sier nå at bakgrunnen for at hun ikke sa det som det var, var «sikkerhetshensyn». Det kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko å si for mye om hvordan hun bruker ulike enheter i jobbsammenheng.
Det er bare ett problem: Mehl ser ut til å ha gjort disse sikkerhetsvurderingene på egen hånd.
Slik hun formulerer svaret hun (til slutt) sendte Stortinget om saken onsdag kveld, må det nemlig tolkes slik. Her viser hun til egne vurderinger, ikke til en ytre, faglig instans.
Stortinget vil neppe la seg imponere. Erna Solberg har allerede vært ute og sagt at Mehl har svekket hele bruken av ordet sikkerhet.
En slik forklaring holder ikke. Mehl må hoste opp helt andre begrunnelser for ikke å ha informert Stortinget. En justisminister kan ikke si at hun har latt være å svare på spørsmål på grunn av sikkerhetshensyn hun har funnet på selv.
Det er også grunnen til at opposisjonsleder Erna Solberg nå sier at Mehl har forsøkt å føre Stortinget bak lyset. Også SV, som regjeringen vil være avhengige av for å unngå mistillit i Stortinget dersom saken skulle komme så langt, sier nå at det er «flere ubesvarte spørsmål» i denne saken.
Plutselig blinker det rødt for justisministeren.

Totalslakt
Når statsråd-jakten setter inn, kan både pressen og opposisjonen virke detaljfokuserte og overivrige. Derfor er det lurt å ta et steg tilbake. Dette er i første rekke en prinsippsak, men den er også høyst konkret – det dreier seg ikke om et hvilket som helst selskap.
Ikke bare er det kinesisk-eid og utgjør en sikkerhetsrisiko. Det er også en app som er beryktet for å kreve urimelig mye data fra brukerne. Det er også et selskap med en dårlig historikk når det gjelder å misbruke data som er samlet inn fra utsatte brukere.
TikTok har innrømmet å ha brukt lokasjonsdata fra journalister som har skrevet kritisk om selskapet. Målet var ifølge selskapet å undersøke om lokasjonsdata fra journalister overlappet med Tiktok-ansatte som har vært mistenkt for å lekke opplysninger.
Slik opererer altså selskapet bak den kinesisk-eide appen som Mehl hadde installert på sin tjenestetelefon.
At motoren bak Bergen Engines-avsløringen har vært så sløv, og siden ikke skjønt alvoret i saken, er overraskende. Nå er det også blitt politisk farlig for justisministeren.