KOMMENTARER

Kristelig Folkeparti:

Skjebnevalget

Den neste KrF-lederen har én jobb.

EN AV DISSE: Dag Inge Ulstein eller Olaug Bollestad blir ny KrF-leder i november. Foto: Lise Åserud / NTB
EN AV DISSE: Dag Inge Ulstein eller Olaug Bollestad blir ny KrF-leder i november. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Å være kvinne i politikken er ikke alltid lett, skriver Olaug Bollestad i boka «Snakk sant om livet». Siden hun snart fyller 60 år, får hun stadig spørsmål om når hun har tenkt å gi seg. I uthevet grønn skrift gir hun svaret selv:

«Eg har søren ikkje tenkt å gi meg!»

Mannlige kolleger får ikke samme spørsmål, Bollestad tror folk tenker at menn har kompetanse og kapasitet til å stå på til de er både 67 og 70 år. Hun har mye mer å gi.

– Nå er det din tur, Olaug, sa Kjell Ingolf Ropstad da han måtte gi fra seg lederklubba sist fredag.

Ropstad ville helst fortsatt, men ble felt av sin egen grådighet. På partiets ekstraordinære landsmøte 13. november skal etterfølgeren velges. Etter partiets dårligste valg siden 1936 er de bare tre stortingsrepresentanter i neste periode. Partiets neste leder heter derfor Dag Inge Ulstein eller Olaug Bollestad.

Ryktene om KrFs død er betydelig overdrevet. Men valget mellom en ung mann og en voksen kvinne vil avgjøre partiets skjebne.

Dag Inge Ulstein er avtroppende utviklingsminister og nyvalgt stortingsrepresentant. Den lavmælte førtiåringen kommer fra Solavågen på Sunnmøre og er familieterapeut med studier i teologi og organisasjonspsykologi. Han er også sanger, først i den kristne popgruppen Elevate og nå i elektronikabandet Electric City.

Ulstein har vært byråd i Bergen to ganger og var blant annet ansvarlig for fjerningen av rusmiljøet i Nygårdsparken. Først var han sosialbyråd i det borgerlige byrådet og så finansbyråd for et KrF som samarbeidet med Arbeiderpartiet og Venstre. Ved retningsvalget i 2017 var Ulstein på Knut Arild Hareides side og ønsket å samarbeide med venstresida.

Ungdomspartiet KrFU peker på Ulstein som ny leder. Det samme gjør Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og Norge i dag-redaktør Bjarte Ystebø. Selv har firebarnsfaren så langt ikke sagt om han er villig.

Det vil heller ikke Bollestad. KrF Kvinner peker på henne. De framhever at hun er sykepleier, med et levd liv og kvinneperspektivet med seg. Dette er også tydelig i boka hennes. Bollestad hadde selv en tøff oppvekst og har et glødende hjerte for de svakeste. Hun jobbet 20 år som sykepleier før hun nå snart har like lang fartstid i politikken. Bollestad går inn i sin tredje periode som stortingsrepresentant, og før det var hun en populær ordfører i Gjesdal.

Populær er hun også på Instagram, der nær hundre tusen mennesker følger KrF-politikerens muntre oppdateringer. Bollestad framstår som utadvendt og jovial, også for folk utenfor KrF. Og som partiets inntil nå eneste kvinnelige leder, Valgerd Svarstad Haugland, tar hun seg gjerne et glass vin. Under retningsvalget i KrF sto Bollestad på blå side og viste seg som en maktspiller.

Den nye KrF-lederen har én jobb: Å få partiet over sperregrensa ved neste valg. Det er allmenn enighet i partiet om at de trenger en fornyelse. Men som retningsvalget avdekket, er det ikke enighet om hva slags fornyelse. Det kommer til å bli nye situasjoner der KrF må velge hvem de vil samarbeide med, men ikke nå. Først må partiet finne ut hvem de vil være i opposisjon. KrF har en aldrende velgergruppe og står akkurat nå uten store vinnersaker. I verdisakene lurer også teologiske spørsmål.

Ulstein er pinsevenn og har stort sett tilbrakt yrkeslivet sitt i kristne organisasjoner. Han slet da han i Stortinget ble utfordret til å fordømme den amerikanske «global gag rule», at Trump kuttet all støtte til organisasjoner som opplyser om abort. Ulstein åpnet også for å frata Geir Jørgen Bekkevold vervet som familiepolitisk talsperson, da KrF-representanten viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef.

Baptisten Bollestad var noe mildere innstilt, selv om også hun framhevet at KrFs program sier at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne. For noen år siden snudde hun også i abortspørsmålet.

Som intensivsykepleier pleide Bollestad å gå ut av operasjonsrommet under abortinngrep, og det fortalte hun pasientene på forhånd. En dag svarte pasienten tilbake, og fortalte at aborten var et resultat av en voldtekt på 17. mai. Da ble Bollestad ved den unge kvinnens side. I dag mener hun at aborter best begrenses ved tilgang på prevensjon og informasjon.

Som første nestleder er Olaug Bollestad nå fungerende partileder, slik hun også var da Knut Arild Hareide gikk av. Bollestad hadde den gang selv lyst på ledervervet og var i flere møter med valgkomiteen, men trakk seg på oppløpssida. Hun skriver i boka si at «flasketuten til partiet» i flere år hadde pekt på Ropstad som kronprins. Hun skriver også at hun selv mener hun forstår det politiske spillet godt, er god til å lese folk og påpeker at hun har lang arbeids- og ledererfaring.

Bollestad tror at det er lettere å peke på unge menn enn på voksne kvinner. Også nå møter hun en sterk mannlig kandidat. Men denne gangen tror jeg ikke Bollestad vil gi seg uten kamp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer