LEDER

Sverigedemokratene

Skjerper islamhetsen

Ubehaget ved å samarbeide med Sverigedemokratene blir større og større for den svenske regjeringen.

ANGRIPER ISLAM: Jimmie Åkesson fra Sverigedemokratene holdt i helgen en tale spekket med islamkritikk. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
ANGRIPER ISLAM: Jimmie Åkesson fra Sverigedemokratene holdt i helgen en tale spekket med islamkritikk. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonelt har ytterliggående partier og kandidater moderert seg når de er kommet i posisjon. Vi ser likevel stadig flere unntak fra dette. Etter at Donald Trump kom til makta i USA i 2016 har det nærmest gått sport i å bli mer og mer ekstrem etter valget. Det ser nå ut til at det høyreradikale svenske partiet Sverigedemokratene velger denne strategien.

Etter valget i fjor høst, kunne ikke de etablerte partiene lenger holde Jimmie Åkessons parti ute i kulda. Sverigedemokratene (SD) er blitt et viktig støtteparti for Ulf Kristerssons mindretallsregjering. I helga hadde SD landsstevne, tydelig beruset av sin nye rolle i svensk politikk.

Der ble det gjort tydelig klart at de ikke anser rollen som støtteparti som mer enn en oppvarming til noe annet. I neste runde vil de kreve å bli en del av regjeringen, eller de vil gå direkte tilbake i opposisjon. Og de har ingen planer om å spille taktisk, for talen hadde ingen utstrakte armer til dagens samarbeidspartnere i det kristendemokratiske partiet, de liberale eller høyrepartiet Moderaterna.

Åkesson kom med beinharde angrep på islam og det han mener er farlig islaminfiltrering av Sverige. Han vil rive moskeer «som driver antidemokratisk propaganda», fjerne islamske symboler fra gatene og stoppe utbygging av muslimskoler og andre bygg knyttet til islam. I tillegg mente han det var skammelig at pasienter i eldreomsorgen ikke blir pleiet av folk som snakker deres eget morsmål.

Videre beskyldte han det forrige regjeringspartiet, Sosialdemokratene, for å være en del av den islamistiske bevegelsen i Sverige. Ja, han konkluderte med at de ikke kan vinne valg uten støtte fra islamister, en uttalelse han for øvrig måtte gå tilbake på.

Ingenting av dette var diskutert eller avklart med regjeringspartiene. Problemet Sverige allerede har med den muslimske verden, inkludert det å få godkjent Nato-søknaden av Tyrkia, er derfor forsterket. Det har allerede vært over 30 000 internasjonale presseoppslag på Åkessons tale.

Åkessons stil og holdninger er dessverre ikke noe som er unikt for Sverige. Sterke høyreradikale miljøer er på frammarsj i flere land. Og enda verre: tonen er skjerpet.

Og noe av det verste ved denne tonen er at Åkesson setter likhetstegn mellom islamske terrorister og fredelige muslimer, som tar like mye avstand fra terror og vold som alle andre. Dette bygger opp om den skadelige konspirasjonsteorien om at Vesten driver krig mot alle muslimer. Dette er ikke bare en uønsket retorikk. Den er direkte farlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn