USA og Russland

Skjønnheten og udyret

Fangeutvekslingen mellom USA g Russland torsdag var en ulik byttehandel.

TATT FOR INGENTING: Brittney Griner ble torsdag satt fri fra russisk fangenskap. Foto: AP / NTB
TATT FOR INGENTING: Brittney Griner ble torsdag satt fri fra russisk fangenskap. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden det stunder til jul kan det være greit å minne om at utveksling av gaver ikke alltid er like rimelige. Fangeutvekslingen torsdag mellom USA og Russland er et slikt tilfelle, der bytteobjektet har ulik valør, og derfor også ulik verdi. Brittney Griner er ei basketballstjerne som spilte i Russland for klubben fra Jekatarinburg. Hun ble tatt med et gram hasjolje på en flyplass i Moskva ei uke før Vladimir Putin startet krigen i Ukraina.

RUSSLAND: Basketstjerna Brittney Griner er løslatt fra russisk fengsel. Basketstjerna har sittet varetektsfengslet i Russland siden februar, etter at hun ble stoppet i tollkontrollen ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva. Senere ble hun dømt til ni års fengsel for besittelse av narkotika, og smugling. Tollere skal ha funnet cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen hennes. Joe Biden holdt torsdag 8. desember en pressekonferanse om løslatelsen sammen med visepresident Kamala Harris og Griners kone Cherelle. Video: AP Vis mer

Viktor Bout er våpenhandleren fra helvete, som fyrte opp kriger i Afrika og andre steder, litt som Jevgenij Prigozjin, som finansierer leiesoldatene i Wagner-gruppa har gjort, før hans menn ble de mest brutale drapsmaskinene i Ukraina. Et gram hasj-olje ble altså bytta med frihet for mannen som fortjener kallenavnet «dødens kjøpmann».

I USA fikk Griner rollen som den uskyldige, tatt for en filleting, og brutalt utnyttet i et åpenbart politisk spill i et land med politisk styrte domstoler. En dom på ni år i russisk straffekoloni forteller alt om hvor politisk dommen var. I den russiske fortellingen passet det dessuten utmerket at hun er lesbisk, og at i det dekadente USA satt ei kvinne og ventet på sin kvinnelige ektemake. Griner var tiltenkt rollen som vekslemynt - og fikk en høy pris - fra den dagen hun ble tatt.

Viktor Bout er derimot en langt mer komplisert historie. Han ble arrestert i Bankok i 2008, utleverte til USA i 2010, og dømt til 25 års fengsel. Men fra han ble arrestert var det klart av han ikke var noen hvilken som helst kjøpmann. Han solgte våpen til alle de gale stedene. Han tjente store penger, så det var et åpenbart motiv. Men spørsmålet som hele tida har heftet ved ham, er om han opererte på egen hånd i et korrupt system der blakke russiske offiserer gjorde alt for penger? Eller om han opererte på vegne av noen?

Det har hele tida vært en frenetisk innsats fra russiske myndigheter for å få utlevert Bout. Var han hele tida sikkerhetsorganenes forlengede arm i et russisk spill i Afrika og Midtøsten som bare har blitt mer og mer tydelig etter at han ble arrestert?

Det er åpenbart en fjær i hatten for Putin at Bout nå er kjøpt fri, og at han ble kjøpt fri for nær sagt ingen ting. De russiske sikkerhets-organene jubler, og har grunn til det.

Men hvis vi hever blikket litt er det også en udelt positiv side ved fangeutvekslingen. Den viser at selv i de mørkeste tider mellom USA og Russland, så finnes det diplomatiske kanaler, og også løsninger. Kan det være fordi jula nærmer seg, med alle sine lite balanserte gave-utvekslinger?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer