DEBATT

En Parisavtale for naturen

Skogen kan redde oss

Restaurering av natur kan være det beste klimatiltaket vi kan satse på. La oss begynne her i våre nærområder.

ET SKOGENS ÅR: Vi har en naturlig kjærlighet til fjellet, skogen og sjøen. Vi hengir oss. Når dette går i stykker, fordi naturen forringes, brytes forholdet og inn kommer sorgen, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ET SKOGENS ÅR: Vi har en naturlig kjærlighet til fjellet, skogen og sjøen. Vi hengir oss. Når dette går i stykker, fordi naturen forringes, brytes forholdet og inn kommer sorgen, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge en vitenskapelig artikkel i magasinet Nature (14.10.2020), vil restaurering av natur være det beste klimatiltaket vi kan satse på. Om vi valgte å bidra til gjenoppbyggingen av 15 prosent av endret og ødelagt land i prioriterte områder, ville vi hindret 60 prosent av forventet utryddelse av arter. Samtidig ville vi binde 299 gigatonn CO2. Det er ca. 30 prosent av den totalen vi har belastet atmosfæren med siden den industrielle revolusjonen.

Dette er svært relevant informasjon for Stortinget, nå som regjeringen nettopp har lagt fram sin klimamelding.

Tallene høres kanskje for gode ut til å være sanne, og som med all forskning vil andre måtte se på funnene og undersøke videre. Men dette gir et ekstra håp for alle oss naturelskere i 2021, året som verden har valgt å vie nettopp naturmangfoldet. Og det minner oss på om at vi må begynne å feie for egen dør først, i våre nærområder.

Kanskje jeg da til våren slipper det synet som møtte meg på en sykkeltur gjennom Nordmarka i mai i fjor. Stedvis var det som om det hadde vært en voldsom bakkekrig. Store steiner lå spredd ut i landskapet, sammen med røtter og opprevet jord. Flathogst med intensitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer