LEDER

Dagbladet mener:

Skolen trenger mer frihet

Den nye opplæringsloven er et godt stykke arbeid, men kunne med fordel gitt skoler og elever enda mer frihet.

MER FRIHET: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har foreslått en rekke fornuftige endringer i den norske skolen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MER FRIHET: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har foreslått en rekke fornuftige endringer i den norske skolen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For kort tid siden la kunnskapsminister Tonje Brenna fram regjeringens forslag til ny opplæringslov. Den nye loven gir elevene en rekke rettigheter, slik som retten til å fullføre videregående uansett hvor mange år man bruker. Eller retten til å ta et nytt fagbrev eller velge utdanningsretning på nytt.

Disse endringene er gode og fortjener bred støtte i Stortinget.

Altfor lenge har skolen favorisert dem som klarer å fullføre på normert tid, eller som traff på utdanningsretning første gang. Men det skal være lov å gjøre feil, og alle bør få muligheten til å prøve på nytt.

Likevel bør Tonje Brenna arbeide videre med å gjøre skolen mer fleksibel for elevene. I dag er for store deler av skolehverdagen, spesielt for videregående elever, bundet opp i obligatorisk undervisning. Mange som går yrkesfag opplever hverdagene som for teoritunge.

Det er viktig at vi har noen felles referanserammer i samfunnet, så en sterk kjerne av fellesfag er viktig, men spørsmålet er hvor mye av undervisningen som skal være påtvungen.

Det viktigste må være at flere fullfører og trives på skolen. Det gir læringsglede. Ikke alle trenger å komme ut av videregående opplæring med den samme kunnskapen, men flere bør komme ut av den med verktøy for å lære seg nye ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer