KOMMENTARER

Skottene utfordrer Boris

En nesten fullkommen kjempeseier for de skotske nasjonalistene, setter den britiske statsministeren, Boris Johnson, i klemme, skriver Einar Hagvaag.

OVERLEGEN: Førsteminister Nicola Sturgeon og hennes Skotsk Nasjonalistparti (SNP) vant en historisk valgseier for fjerde gang på rad. Foto: Jane Barlow / PA / NTB
OVERLEGEN: Førsteminister Nicola Sturgeon og hennes Skotsk Nasjonalistparti (SNP) vant en historisk valgseier for fjerde gang på rad. Foto: Jane Barlow / PA / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Førsteminister Nicola Sturgeon og hennes Skotsk Nasjonalistparti (SNP) vant en overlegen seier i valget torsdag, men fikk ikke reint flertall blant de 129 medlemmene i parlamentet i Holyrood i Edinburgh. Partiet vant 64 seter, ett mer enn i forrige valg og bare ett mindre enn de forjettede 65 setene som gir reint flertall. Dette er uansett en historisk valgseier, den fjerde på rad, som gir partiet regjeringsmakt i fem nye år. Samtlige folkevalgte fra alle de andre partiene må stemme imot SNP for å stanse deres forslag.

Med støtte fra De Grønne, som fikk åtte folkevalgte, opp fra seks, er det i alle fall flertall for å vedta en lov som skal utlyse folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia. Uten reint flertall må SNP nå imøtekomme en del av kampsakene til De Grønne når politikken skal utformes, men dette peker ikke mot noe vanskelig politisk samliv for SNP.

De konservative holdt fast på 31 seter, Arbeiderpartiet gikk ned to til 22 og Liberaldemokratene mistet ett sete og fikk fire.

ÅPNER: Storbritannia åpner opp samfunnet igjen og mandag 12. april skal statsminister Boris Johnson på pub og drikke øl. Video: AP Vis mer

Statsministeren i Storbritannia, konservative Boris Johnson, har med dette fått ei forferdelig politisk hodepine. Nesten uansett hva han gjør kan alt gå galt. Et skotsk krav om folkeavstemning lar seg politisk vanskelig stoppe. Boris led nederlag på en bortebane hvor han ikke deltok i valgkampen fordi han er så mislikt i Skottland.

Sturgeon ønsker å holde folkeavstemning innen utgangen av 2023, hvis corona-krisa da er over, har hun sagt. Dermed er det duket for hard og langvarig strid mellom Edinburgh og London, mellom Sturgeon og Johnson. I en uttalelse til avisa The Telegraph, de konservatives foretrukne talerør, kaller Johnson folkeavstemning for «uansvarlig og hensynsløs».

Sturgeon står på sitt. Fredag lovte hun, hvis SNP skulle vinne, «å umiddelbart gå tilbake til arbeidet og fortsette å styre landet gjennom corona-krisa og så, når tida er riktig, å tilby dette landet et valg om ei bedre framtid.»

«Hvis Boris Johnson ønsker å stoppe dette, må han gå rettens vei», sa hun til Channel 4 News,

«Hvis dette hadde vært i nesten ethvert annet demokrati i verden, ville dette være en absurd diskusjon. Hvis folket i Skottland stemmer for et flertall i Skottlands parlament som ønsker uavhengighet, så har ingen politikere rett til å stille seg i veien for dette, uttalte hun.

Men først må Sturgeon lede arbeidet med å slå ned epidemien og deretter med å gjenoppbygge økonomien etter skadene fra epidemien. Helt sikkert vil hun og SNP vente med folkeavstemning til de er sikre på å vinne flertall. Og for å gjenopprette et gammelt-nytt land, etter å ha vært en del av Storbritannia fra 1707, trengs et klart flertall i folket.

Ved siste korsvei, i 2014 stemte 55,3 prosent av skotske velgere for å fortsette i Storbritannia. Meningsmålinger har i et år vist flertall for uavhengighet, men folket er delt nokså på midten.

Spørsmålet om uavhengighet har preget valget. Valgdeltakelsen har vært høy. SNP fikk en alle tiders topp i andel stemmer. Men unionistpartiene, det konservative Tory-partiet, Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene, har, takket være taktisk stemming, klart å hindre reint flertall for SNP. Dette er ironisk, skriver professor John Curtice, en anerkjent valgforsker, fordi unionistpartiene sa at uavhengighet ikke er det viktigste spørsmålet i Skottland nå, men velgerne deres har stemt som om det er det. Bortimot alle som har stemt på SNP og De Grønne, støtter uavhengighet og bortimot alle som har stemt på de konservative, Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene, er imot, skrev han lørdag.

Skottland har ei litt underlig, hybrid valgordning, som gjør det svært vanskelig for et parti å få reint flertall. Det finnes 73 små valgkretser som hver velger ett medlem av Parlamentet, den med flest stemmer tar altså hele kaka. I tillegg er landet delt inn i 8 store kretser, som hver velger 7 medlemmer, som fordeles mellom partienes lister proporsjonalt med fradrag for hvor mange de allerede har vunnet i de små kretsene i den samme store kretsen. Dette er laget for å utjamne utfallet og gi et bedre uttrykk for folkeviljen.

De konservative, Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene får de fleste setene sine fra liste-valgene i de store kretsene. De Grønne får alle sine valgt i de store kretsene, mens det er helt motsatt for SNP.

Taktisk stemming fra unionister, velgere som har stemt på det partiet som hadde best mulighet til å vinne over SNP, framfor det partiet som ellers står dem nærest, ga SNP en nesestyver i valgkretsen Dumbarton. Jackie Baillie, Arbeiderpartiets nestleder, vant i forrige valg sitt sete med det minste flertallet i Skottland på 109 stemmer. Hun er nå gjenvalgt, men denne gang med et nesten fjorten ganger så stort flertall på 1483 stemmer.

For SNP og Sturgeon er dette valget et nytt steg på den lange og svingete veien ut av Storbritannia og tilbake inn i EU igjen. Men først må de skotske velgerne klart og tydelig ønske et brudd med Storbritannia. Og et brudd blir ikke lett, så mange og sterke som båndene er mellom de to sidene av Hadrians mur. Verden, og skottene mer enn de fleste, har sett hvor vanskelig det var for de to siste statsministrene i Storbritannia å inngå en avtale om skilsmisse fra EU.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer