LEDER

Statsbudsjettet

Skrot skatteløftet

Regjeringen bør ikke låse seg til dagens skattenivå. Det kan være skadelig for norsk økonomi.

MÅ TENKE NYTT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må tenke nytt om skatt i statsbudsjettet for neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB
MÅ TENKE NYTT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må tenke nytt om skatt i statsbudsjettet for neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Når tidene forandrer seg, må politikken gjøre det samme. Den økonomiske situasjonen Norge står i akkurat nå, krever at politikere tenker nytt for å få ned inflasjonen og sørge for at styringsrenten ikke heves mer enn nødvendig. Noen få skattegrep kan derfor være på sin plass.

Det finnes bare et lite problem. Før valget lanserte Jonas Gahr Støre et såkalt skatteløfte. Lovnaden var at det samlede skatte- og avgiftsnivået for folks inntekter ikke skal gå opp. Altså at om én skatt eller avgift går opp, skal en annen ned.

Det er i utgangspunktet en fornuftig linje å legge seg på. Det var ikke minst et løfte til mennesker med lave og middels inntekter om at de ikke skulle få en økt skattebyrde med en Arbeiderparti-ledet regjering.

Det er også forståelig hvorfor Støre hadde behov for et slikt løfte ut ifra velgerhensyn. Et Høyre som hakker løs på Ap og anklager dem for å skulle øke skattene drastisk, kan være vanskelig for Ap og skremme vekk de såkalte «lillavelgerne»

Men skatteløftet gir på samme tid ikke så mye mening. Det samlede skatte- og avgiftsnivået for inntekter sier ikke nødvendigvis så mye om hvor fornuftig et skattesystem er – det handler vel så mye om hva og hvordan vi skattlegger. Det er en nyanse vi savner ved Støres skatteløfte.

Dessuten er det nå behov for å ta ned temperaturen i norsk økonomi. Hvis det i all hovedsak skal skje gjennom renteøkninger, vil det ramme ganske blindt. Regjeringen har faktisk mulighet til å dempe effekten av den økte temperaturen i økonomien, målrettet mot enkelte grupper i samfunnet. Gjennom høstens budsjettforhandlinger med SV skal regjeringen bestemme neste års skattenivå.

Dette kan være en gyllen anledning for Støre-regjeringen å skape et mer rettferdig og fornuftig skattesystem. Det kan handle om å skattlegge arv, eiendom og formue noe hardere. Det kan både sørge for å ta ned temperaturen i økonomien noe. Samtidig kan det gi rom for noen moderate skatteletter til de som trenger det mest.

Dermed består det som er den viktigste kongstanken ved Støres skatteløfte: at folk med lave og middels inntekter bør betale mindre i skatt. De som er rike bør betale litt mer.

Denne lederen hevdet opprinnelig at Ap ikke ville øke det samlede skattenivået. Det er nå rettet til at de ikke ønsker å øke de samlede skattene og avgiftene for folks inntekter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer