DEBATT

Statsbudsjettet:

Skrur opp skatten

Problemet med regjeringens politikk er at alle sitter igjen med mindre.

KASTER BLÅR: Norge er et av verdens mest omfordelende samfunn, og å hevde noe annet er å kaste blår i øynene på folk, skriver Mahmoud Farahmand. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KASTER BLÅR: Norge er et av verdens mest omfordelende samfunn, og å hevde noe annet er å kaste blår i øynene på folk, skriver Mahmoud Farahmand. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er enig med Arbeiderpartiets Torbjørn Vereide. Hverdagen for en som tjener 400.000 blir fort hardere enn for en som tjener 750.000.

Derfor er det rart at Ap i sitt første budsjett valgte å skru opp skatten for de som tjener under 400.000, sammenliknet med hva Høyre la opp til i vårt siste statsbudsjett.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

Verst går det utover de som tjener under 300.000. Regjeringen skjerpet i snitt skatten for denne gruppen med 1000 kroner. Dersom Høyres forslag hadde blitt vedtatt, ville en gjennomsnittlig familie sittet igjen med 16.000 kroner mer i året enn de gjorde da vi tok over i 2013. Det hadde kommet godt med når priser og rente økes!

Vi har og skal ha et omfordelende skattesystem i Norge. De ti prosent rikeste i landet betaler i dag omtrent 40 prosent av all personskatt. Gjennomsnittsnordmannen betaler mindre i skatt enn det de får igjen av velferdsgoder gjennom livet. Norge er et av verdens mest omfordelende samfunn, og å hevde noe annet er å kaste blår i øynene på folk.

Høyre mener forskjellene i samfunnet bekjempes best med to hovedgrep. Det ene er å sørge for at de som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet kan komme seg inn. Dette er det viktigste vi kan gjøre, fordi den største forskjellen går mellom dem som har en jobb å gå til, og de som ikke har det.

Likevel vil det alltid være noen som sliter mer med å få endene til å møtes enn andre. Derfor valgte Høyre å systematisk målrette ordninger slik at de som virkelig trenger hjelp skal få et skikkelig løft.

For å ta SFO som eksempel. Regjeringen velger å smøre tynt utover å redusere prisen for alle, inkludert de med god råd. Høyres løsning er heller å gi mer til de med minst, gjennom gratis kjernetid. Vi mener det bedre å gi mye hjelp til noen, framfor at millionæren skal få den samme støtten som den lavtlønte.

Økt skatt for noen betyr ikke et bedre liv og større økonomisk handlingsrom for andre, det er på tide at regjeringen og Ap forstår dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer