LEDER

Fotball-VM:

Skuffende fra Erna

Det er ingen motsetning mellom å heie på Norge og være kritisk til Qatar. Tvert imot.

HEIA NORGE: Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes på tribunen under VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Latvia på Ullevaal stadion. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HEIA NORGE: Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes på tribunen under VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Latvia på Ullevaal stadion. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

For ei uke siden ble fotballmagasinet Josimar truet med søksmål av VM-komiteen i Qatar. De ble bedt om å trekke en kritisk sak om rettsprosessen mot Abdullah Ibhais. Josimar antyder sterkt i artikkelen at Ibhais ble fengslet på grunn av sitt engasjement for anleggsarbeidere i Qatar, og at det var VM-komiteen som sto bak og regisserte det hele.

For to uker siden sa Økokrimsjef Pål Lønseth at han mener både Norge og alle andre land burde boikotte Qatar-VM. Lønseth slår fast at det er «overveiende sannsynlig» at Qatar har blitt tildelt VM på korrupt vis. Når verdens fotballnasjoner likevel kommer til mesterskapet, mener han signalet blir at korrupsjon ikke får noen konsekvenser.

For fem måneder siden sa et ekstraordinært fotballting nei til norsk boikott. Men Norges Fotballforbund vedtok 26 andre tiltak. De rettet sterk kritikk mot FIFA for tildelingen av fotball-VM til Qatar og manglende oppfølging av systematiske og vedvarende menneskerettsbrudd. NFF skal framføre kritikken på neste FIFA-kongress og har forpliktet seg til å søke støtte til en felles, kritisk uttalelse med andre forbund. Vi vet ennå ikke om noen fremmer nytt forslag om boikott på neste fotballting.

Det er elleve år siden Qatar ble tildelt VM for 2022, og i åra siden har debatten kommet stadig sterkere. Grove menneskerettighetsbrudd er avdekket, og ifølge The Guardian har 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka mistet livet. Stadig nye avsløringer sannsynliggjør at tildelingen skjedde med korrupsjon.

Debatten rundt boikott av VM i Qatar er bevisstgjørende og stadig mer aktuell. Som statsminister gjennom åtte år har Erna Solberg vært varsom med å uttale seg i diskusjonen. Hennes mantra har vært at dette er det idretten selv som avgjør. Det er en prinsipiell tilnærming vi er enige i - selv om vi forbeholder oss retten til å ha en mening om saken.

I helga uttalte Erna Solberg seg så endelig om boikott-debatten, i forkant av lørdagens kvalifiseringskamp mot Latvia. Høyre-lederen vil legge debatten død.

– Jeg mener det er på tide å legge vekk den debatten og heller bruke tid til å heie på guttene, sa Solberg til VG.

Det er ingen motsetning mellom å heie på Norge og være kritisk til Qatar. Tvert imot. Debatten er løftet fram av kjærlighet til fotballen, mot en utvikling der penger og kriminalitet ødelegger sporten.

Korrupsjon, menneskerettighetsbrudd og trusler mot pressen burde motivere våre fremste politikere til å engasjere seg. Derfor er Solbergs utspill så skuffende.

Uansett ønsker vi landslaget lykke til i Rotterdam på tirsdag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer