DEBATT

Halloween

Skummel sløsing

Det kan virke som om Halloween har kommet for å bli. La oss feire på en måte som ikke skremmer livet av planeten.

ENGANGSFORBRUK: I fjor oppga nordmenn i en undersøkelse at vi planla å bruke hele 1,2 milliarder kroner på feiringen. Det er over 1300 kroner per nordmann på godterier, kostymer og diverse Halloween-effekter, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
ENGANGSFORBRUK: I fjor oppga nordmenn i en undersøkelse at vi planla å bruke hele 1,2 milliarder kroner på feiringen. Det er over 1300 kroner per nordmann på godterier, kostymer og diverse Halloween-effekter, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Anja Bakken Riise
Anja Bakken Riise Vis mer

Høst har blitt en høytid for forbruksfester – med Halloween, Black Friday og julevarene allerede i butikk. Det kan være vanskelig å ikke gi etter for det enorme kjøpepresset.

La Halloween være skummel for alle de riktige grunnene, ikke på grunn av overforbruk, matkasting og miljø- og helsefarlig plast. Her er fem skumle fakta og noen tips til hvordan du kan markere dagen uten sløsing:

1. Gresskar: 4 av 10 av dem som kjøper gresskar til Halloween kaster innmaten. Dette er spesielt grelt, når vi vet at nordmenn årlig kaster nok mat til å mette 840.000 mennesker. Unngå uvettig matsvinn, og bruk heller den velsmakende og sunne innmaten til gresskarmuffins, pai eller suppe.

2. Dyrt engangsforbruk: Halloween har blitt en forbruksfest som bugner av bruk-og-kast. I fjor oppga nordmenn i en undersøkelse at vi planla å bruke hele 1,2 milliarder kroner på feiringen. Det er over 1300 kroner per nordmann på godterier, kostymer og diverse Halloween-effekter.

3. Klesversting: Til tross for at hver nordmann i snitt har 359 klesplagg i skapet og hvert femte plagg henger ubrukt, blir vi prakka på bruk-og-kast-kostymer og festklær til Halloween. Hva med å være kreativ med plaggene du allerede har i skapet, eller leie, låne eller kjøpe brukt kostyme i år?

4. Plast er skummelt, veldig skummelt. Og på Halloween renner butikkene over av billige engangsartikler, dekorasjon, kostymer og masker av plast. Mange kan inneholde en hel rekke forskjellige miljø- og helsefarlige stoffer, og bidra til å spre mikroplast i naturen. Prøv å finn skumle ting og klær i naturmaterialer, som bomull, bivoks, gips, tre og papir. Bruk det du allerede har og prøv å bruke det igjen neste år!

5. Skummelt koselig? Vi nordmenn er på europatoppen i bruk av levende lys. Men lysene kan inneholde palmeolje som bidrar til å hogge ned regnskog. Andre lys er laget av parafin, som er et oljeprodukt som slipper ut CO2 når de brennes. Så før du fyrer opp til spøkelseshistoriene, kjøp svanemerkede lys. Da unngår du palmeolje, og er sikret at det er laget av 90 prosent fornybare materialer.

Det kan virke som om Halloween har kommet for å bli. La oss feire på en måte som ikke skremmer livet av planeten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer