LEDER

Nye smittetiltak

Skyld ikke på corona

Kapasiteten har vært på bristepunktet før pandemien.

SAMMENBRUDDET: Kapasiteten i helsevesenet har vært på bristepunktet lenge før pandemien. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) løser ikke krisen med nye smitteverntiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SAMMENBRUDDET: Kapasiteten i helsevesenet har vært på bristepunktet lenge før pandemien. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) løser ikke krisen med nye smitteverntiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Helsedirektoratet er bekymret for at kapasiteten i helse- og omsorgstjenesten vil sprenges om få uker på grunn av økende smittetall. I et brev til kommunene oppfordres det derfor til raskt å innføre tiltak som er tilstrekkelige, slik at vi unngår mer inngripende tiltak seinere. Flere sykehusleger har den siste tiden kritisert myndighetene for å bruke smittevernloven til å bøte på en kronisk kapasitetsutfordring i helsevesenet. Ansvaret for vedvarende mangler skyves over på befolkningen. Kritikken er helt på sin plass.

Pandemien har avdekket en fundamental krise i helsevesenet. Helsemyndighetene sier ingen kan være fullt ut skodd for en pandemi av slike dimensjoner. Det kan vi til en viss grad ha forståelse for, selv om beredskapen kunne vært bedre når det gjelder utstyr og personell. Men de grunnleggende utfordringene i helsevesenet kunne de ha forutsett. De har det vært advart om i minst et par tiår.

Politikere og helsemyndigheter har med åpne øyne ignorert advarslene om mangelen på spesialsykepleiere, den dramatiske nedbyggingen av sengeplasser og en utilstrekkelig grunnbemanning som nå alle kan se konsekvensene av. Kapasiteten har vært på bristepunktet før pandemien, og det har vært grundig dokumentert lenge. Helseministre har visst at Norge har gjort seg helt avhengig av utenlandske spesialsykepleiere i mangel av å utdanne egne. De har visst at eldre pasienter opptar begrenset sykehusplass på grunn av mangler i primærhelsetjenesten, og at det er et økende problem som følge av endringer i demografien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.