LEDER

Nye smittetiltak

Skyld ikke på corona

Kapasiteten har vært på bristepunktet før pandemien.

SAMMENBRUDDET: Kapasiteten i helsevesenet har vært på bristepunktet lenge før pandemien. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) løser ikke krisen med nye smitteverntiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SAMMENBRUDDET: Kapasiteten i helsevesenet har vært på bristepunktet lenge før pandemien. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) løser ikke krisen med nye smitteverntiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Helsedirektoratet er bekymret for at kapasiteten i helse- og omsorgstjenesten vil sprenges om få uker på grunn av økende smittetall. I et brev til kommunene oppfordres det derfor til raskt å innføre tiltak som er tilstrekkelige, slik at vi unngår mer inngripende tiltak seinere. Flere sykehusleger har den siste tiden kritisert myndighetene for å bruke smittevernloven til å bøte på en kronisk kapasitetsutfordring i helsevesenet. Ansvaret for vedvarende mangler skyves over på befolkningen. Kritikken er helt på sin plass.

Pandemien har avdekket en fundamental krise i helsevesenet. Helsemyndighetene sier ingen kan være fullt ut skodd for en pandemi av slike dimensjoner. Det kan vi til en viss grad ha forståelse for, selv om beredskapen kunne vært bedre når det gjelder utstyr og personell. Men de grunnleggende utfordringene i helsevesenet kunne de ha forutsett. De har det vært advart om i minst et par tiår.

Politikere og helsemyndigheter har med åpne øyne ignorert advarslene om mangelen på spesialsykepleiere, den dramatiske nedbyggingen av sengeplasser og en utilstrekkelig grunnbemanning som nå alle kan se konsekvensene av. Kapasiteten har vært på bristepunktet før pandemien, og det har vært grundig dokumentert lenge. Helseministre har visst at Norge har gjort seg helt avhengig av utenlandske spesialsykepleiere i mangel av å utdanne egne. De har visst at eldre pasienter opptar begrenset sykehusplass på grunn av mangler i primærhelsetjenesten, og at det er et økende problem som følge av endringer i demografien.

Sykehus kan ikke være rigget for enhver unntakstilstand, men de må ha en buffer for normale variasjoner. Norsk helsevesen har lav intensivkapasitet sammenliknet med andre land og lavere enn gjennomsnittet for OECD-land. Mangelen på fagfolk er prekær og altfor mange slutter på grunn av arbeidspress og lønnsvilkår. Helseminister Ingvild Kjerkol sier regjeringen ønsker å utdanne flere fagfolk, men hun bør også bekymre seg for hvordan hun skal beholde dem.

Helsepersonell er slitne, advarer organisasjonene deres. I starten av pandemien fikk de applaus verden rundt, og det fortjener de fortsatt. Det gjør ikke helsepolitikere som har ignorert faresignalene og nå ber oss ta på munnbind igjen for å unngå et varslet sammenbrudd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer