KOMMENTARER

6.januar komiteen

Skyldig i opprør

Donald Trump er skyldig i opprør mot amerikanske myndigheter. Han må tiltales.

SKYLDIG: Etter halvannet års gransking slår en enstemmig komite og leder av 6. januar-komiteen Bennie Thompson (D-MS) fast at Donald Trump er skyldig i opprør og sammensvergelse mot amerikanske myndigheter. Komiteen anbefaler justisdepartementet å reise tiltale mot eks-presidenten. Foto: Jim Lo Scalzo-Pool/Getty Images/AFP
SKYLDIG: Etter halvannet års gransking slår en enstemmig komite og leder av 6. januar-komiteen Bennie Thompson (D-MS) fast at Donald Trump er skyldig i opprør og sammensvergelse mot amerikanske myndigheter. Komiteen anbefaler justisdepartementet å reise tiltale mot eks-presidenten. Foto: Jim Lo Scalzo-Pool/Getty Images/AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For et historisk politisk drama. Det var ventet, det var lekket de siste dagene. Men da ordene ble sagt, gikk det likevel et gisp gjennom salen. Ingenting kunne forberedt USA på dette. En tidligere president anklages av en kongresskomité for å ha planlagt og ledet et voldelig angrep på amerikanske myndigheter. For å ha forsøkt å hindre et demokratisk valg og bidra til å sette sin egen visepresidents liv i fare.

Det blir ikke grovere enn det. Watergate framstår litt puslete i forhold.

Det de egentlig sier, etter halvannet års gransking, er at den 45. presidenten i USA prøvde å begå statskupp. At han ledet en sammensvergelse mot USA.

Mange har nok blitt fartsblinde når det gjelder Donald Trump, men da kongresskomiteen som i 18 måneder har gransket angrepet på Kongressen 6. januar 2021 og forsøket på å omgjøre det siste presidentvalget, enstemmig konkluderte at det var bevist over enhver tvil at Trump var skyldig og burde tiltales, var det likevel rystende. Mange har kommentert og spekulert i de knappe to åra siden angrepet, men nå er det plutselig en realitet både politikere, velgere og ikke minst justisdepartementet må forholde seg til.

En omfattende og grundig gransking med førstehåndsvitner har konkludert at Trump sto bak et voldelig angrep på landets lovgivere og sin egen visepresident for å hindre at Joe Biden ble godkjent som president. Målet var å innsette ham selv som president, tross at utallige rettsinstanser, valgmyndigheter og hans nærmeste rådgivere hadde bevist og fortalt ham at han hadde tapt.

Det var ingen valgsvindel. Likevel fortsatte han å selge den store løgnen til sine tilhengere, melke dem for penger og egge dem til å kjempe. Han visste 6. januar at mengden han hadde samlet var bevæpnet og ikke hadde fredelige hensikter. Han satte et stempel i panna på Mike Pence med flere twittermeldinger om visepresidentens svik, tross at han ettertrykkelig hadde blitt fortalt at Pence bare hadde en formell rolle i godkjenningen.

I 187 minutter satt han og så på opptøyene og ignorerte all desperate trygling fra rådgivere og partifeller som fryktet for sine liv, omringet av en voldelig mobb. Han kontaktet ikke National Guard eller politiet eller en gang justisdepartementet og egne statsråder. Den eneste han snakket med var den sterkt berusete Rudi Giuliani som ba ham fortsette å trenere godkjenningen. Giulianis beruselse den natta er også dokumentert. Kanskje ikke den beste rådgiveren, men en som sa det Trump ville høre i motsetning til de mer edruelige rådgiverne.

Rådgiveren Hope Hicks vitnet om at hun sa; tenk på ditt ettermæle. Hun sa Trump svarte; jeg har ikke noe ettermæle hvis jeg ikke vinner.

Til slutt, etter at flere var drept og utallige skadet, som han selv kunne se på TV, ba han tilhengerne om å trekke seg tilbake. Men fortsatte å hevde at valget var stjålet og at angrepet var forståelig. Han avsluttet med: Jeg elsker dere. Husk denne dagen for alltid.

Nestleder i komiteen, republikaneren Liz Cheney, mener Trumps manglende respons, mens han satt og betraktet det hele på TV, er det verste sviket granskingen har avdekket. Hun kalte det for en «total moralsk kollaps».

Komiteen mener det er ettertrykkelig bevist at Donald Trump er ansvarlig for angrepet på Kongressen, at han lenge før valget planla å kjempe mot et nederlag med ulovlige midler, og at han prøvde å hindre myndighetene i å gjøre jobben sin, slik det er nedfelt i grunnloven. De begrunner det med tusentalls av timer med vitneavhør, de aller fleste med republikanere og Trumps nærmeste medarbeidere.

Det er det mest knusende. Det er hans egne som har felt ham. Republikanere anklager selvfølgelig komiteen for å være en heksejakt og varsler allerede at de vil granske granskerne, men det er altså deres egne som har kommet med de mest fellende bevisene og dokumentasjonen komiteen mener er nok til å reise tiltale mot Trump.

BANEHEIA: Forfatter Bjørn Olav Jahr forteller at det er tilfredsstillende at rettferdigheten oppfylles idet han går inn i Borgarting Lagmannsrett torsdag 15. desember. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Dokumentasjonen er der. Den kommer ingen utenom. Og den vil bli publisert i sin helhet i slutten av uka.

Justisdepartementet kommer ikke nødvendigvis til å følge oppfordringen. Påtalemakten har en annen rolle. De skal overbevise en jury om at tiltalen holder. Trumps forsvarere har derimot fått et unikt dokument i hendene, hvor de ser hvor anklagene kommer og hva de er bygget på. De trenger ikke vise at Trump er uskyldig, men bare overbevise ett jurymedlem om at det er rimelig tvil.

Justisminister Merrick Garland og spesialetterforsker Jack Smith må dessuten vurdere hvordan en tiltale vil oppfattes. Men er det verre om noen innbiller seg at Joe Biden går etter en konkurrent, som Maga-basen vil mene uansett, enn om Donald Trump slipper unna med det komiteen i praksis mener er forsøk på statskupp?

Bråk blir det uansett på kort sikt. På lengre sikt må dagens politikere sørge for at 6. januar ikke skjer igjen. Den eneste måten å gjøre det på, er å stille Trump og gjengen hans ansvarlig. Ellers vil en smartere president lykkes neste gang.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer