DEBATT

Renholdernes kampdag

Slå et slag for renholderne

Bare halvparten av arbeidstakerne i renholdsbransjen jobber heltid. Mange har små stillingsbrøker i kontraktene sine, og er avhengig av å ta vakter på kort varsel for å kunne betale husleie og sette mat på bordet.

UTRYGG HVERDAG: De lave stillingsbrøkene skaper en uforutsigbar og utrygg hverdag, en hverdag preget av uro og bekymringer, skriver innsenderne. Fra Oslo: Ørn E. Borgen / NTB
UTRYGG HVERDAG: De lave stillingsbrøkene skaper en uforutsigbar og utrygg hverdag, en hverdag preget av uro og bekymringer, skriver innsenderne. Fra Oslo: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Over hele verden markeres renholdernes kamp i dag. Dagen blir brukt til å sette lys på utfordringene i bransjen og stille krav til arbeidsgivere og politikere.

I år har våre medlemmer valgt å sette søkelyset på hele stillinger, da en av de største utfordringene for renholdere er ufrivillig deltid.

Kun halvparten av arbeidstakerne i renholdsbransjen jobber heltid. Mange har små stillingsbrøker i kontraktene sine, og er avhengig av å ta vakter på kort varsel for å kunne betale husleie og sette mat på bordet.

De lave stillingsbrøkene skaper en uforutsigbar og utrygg hverdag, en hverdag preget av uro og bekymringer. Det skaper også store problemer hvis man blir permittert. Det blir umulig å leve på dagpengene og man må i verste fall søke sosialhjelp. Det gjør det også vanskelig, for å ikke si umulig, å få boliglån og å komme seg inn på boligmarkedet.

Men alt går ikke i feil retning. Våre medlemmer i renholdsbransjen opplever at de blir mer satt pris på etter at koronapandemien kom til Norge. Fra å ikke ha blitt hilst på, får renholderne nå et «hei» eller kanskje til og med en takk for jobben de gjør. Om holdningsendringen blir varig gjenstår å se.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer