LEDER

Slaget er tapt

Fødeavdelingen i Kristiansund må tilbake til Stortinget.

EN LANG KAMP: Bunadskledd syklet Hanne Smedal Tenggren i juli 2020 i fem dager fra Kristiansund til Oslo, for sammen med Bunadsgeriljaens leder Anja Solvik å overlevere en samfunnsøkonomisk analyse til helseminister Bent Høie. Analysen sa at det er bedre å beholde føde og akutt i hver by enn å bygge ett fellessykehus i Molde. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
EN LANG KAMP: Bunadskledd syklet Hanne Smedal Tenggren i juli 2020 i fem dager fra Kristiansund til Oslo, for sammen med Bunadsgeriljaens leder Anja Solvik å overlevere en samfunnsøkonomisk analyse til helseminister Bent Høie. Analysen sa at det er bedre å beholde føde og akutt i hver by enn å bygge ett fellessykehus i Molde. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Bunadskledde demonstranter buet og lo hånlig da helseminister Ingvild Kjerkol besøkte Kristiansund torsdag.

- Leve føden, ropte de da hun ankom sykehuset for å besøke landets mest omtalte fødeavdeling.

Fødeavdelingen i Kristiansund er den eneste fødeavdelingen som har et stortingsvedtak om å holdes åpen. Likevel har den stort sett holdt stengt siden februar 2021. Ledelsen har ikke lyktes i å sikre nok kvalifisert bemanning til at de mener det er forsvarlig å holde åpent.

Derfor var det også riktig av ledelsen å trekke seg. Klinikksjef Georg Johnsen og konstituert assisterende klinikksjef Carina Wollan Myhre gikk på dagen 10. august, samtidig søkte avdelingsleder Johan Kipppervik permisjon fra stillingen sin ved avdeling for fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Johnsen har kalt situasjonen for «et politisk narrespill», han sier at det ikke hjelper at Stortinget vedtar å holde åpent en fødeavdeling når verken gynekologer eller jordmødre vil jobbe der. Denne uka har vi hørt ham utdype standpunktet i NRKs Politisk kvarter, han mener avdelingen bør legges ned og fagmiljøet samles på én fødeavdeling for Nordmøre og Romsdal.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol lovet torsdag ingenting om avdelingens framtid, men hun lovet å komme med en avklaring raskt.

Konklusjonen bør bli at fødeavdelingen i Kristiansund må tilbake til Stortinget.

Å sikre et trygt og godt fødetilbud over hele landet er en viktig politisk oppgave. Det er og skal ikke være lokal ledelse på et sykehus som bestemmer hva slags tilbud sykehuset skal gi. Dette er helseforetakenes ansvar og oppgave. Når Stortinget, med Senterpartiet i spissen, har gjort noe så uvanlig som å instruere foretaket om hva slags medisinsk tilbud som skal gis ved ett enkelt sykehus, må helseforetaket gjøre alt de kan for å få dette til. Nå får altså Helse Møre og Romsdal ikke dette til.

Gode politiske intensjoner har i dette tilfellet ført til et uvanlig stortingsvedtak og fødeavdelingen fikk 25 friske millioner kroner for hente inn fagfolk. Fallitterklæringen fra Kristiansund viser at politiske vedtak ikke bare kan innfris med penger, men er avhengig av situasjonen på bakken. I dette tilfellet: At nok gynekologer, legespesialister, jordmødre, anestesileger og kirurger vil jobbe i Kristiansund.

Når dette ikke er mulig å få til, er slaget tapt. Stortingsvedtaket må gjøres om.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer