DEBATT

Bokbransjen:

Slaget om bokkronene

Det har vært en gjennomgående kampsak i en årrekke at de som skriver bøkene, sitter igjen med for lite av bokkronene.

DELER BEKYMRINGEN: Forfatterforbundet deler Tore Renbergs bekymring for at forfatterne skal gå med i lydstrømmingens dragsug og havne i samme økonomiske misere som deres kolleger i musikkbransjen gjorde da aktører som Spotify entret arenaen, skriver innsenderne. Foto: Terje Bendiksby / NTB
DELER BEKYMRINGEN: Forfatterforbundet deler Tore Renbergs bekymring for at forfatterne skal gå med i lydstrømmingens dragsug og havne i samme økonomiske misere som deres kolleger i musikkbransjen gjorde da aktører som Spotify entret arenaen, skriver innsenderne. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tore Renberg markerte seg i 2019 som en tydelig motstander av de lave royaltysatsene for pocketbok og nektet å signere billigbokkontrakt. Pocket-streik kunne like gjerne ha blitt årets nyord det året, men hadde sin forløper allerede i 2008 da forfattere protesterte mot lave satser for billigbok.

Det har vært en gjennomgående kampsak i en årrekke at de som skriver bøkene, sitter igjen med for lite av bokkronene. I en artikkel i Dagbladet av 30. desember 2021 skisserer Renberg de nye realitetene for litteraturen og forfatterne, med en hurtig dreining mot lydstrømming på bekostning av blant annet pocketsalg, et fall på 16,8 prosent ifølge tall fra Forleggerforeningen.

Nå står enda mer på spill: Forfatterforbundet deler Renbergs bekymring for at forfatterne skal gå med i lydstrømmingens dragsug og havne i samme økonomiske misere som deres kolleger i musikkbransjen gjorde da aktører som Spotify entret arenaen.

Det var derfor viktig at Norske barne- og ungdomsbokforfattere og Forfatterforbundet sammen med Den norske Forfatterforening kom til enighet med Forleggerforeningen og fikk på plass en normalavtale for strømming av lydbøker sommeren 2021.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer