KOMMENTARER

Presidentvalget i USA

Slaget om Midtvesten

Det er i tre stater i Midtvesten, og i Pennsylvania, slaget om Det hvite hus står. Trump kan vinne alle andre vippestater, men taper hvis han ikke vinner viktige stater i Midtvesten eller Pennsylvania tirsdag til uka.

EN GLORIE RUNDT TRUMP?: Nei, det er mer motlyset som denne gang angriper presidenten. Her fra Michigan. Foto: AP / NTB
EN GLORIE RUNDT TRUMP?: Nei, det er mer motlyset som denne gang angriper presidenten. Her fra Michigan. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Pennsylvania, Michigan, Wisconsin og Minnesota er fire stater som Donald Trump vant knepent og overraskende for fire år siden. På meningsmålingene leder imidlertid utfordreren Joe Biden nå klart i disse statene. I Pennsylvania er tallene i et gjennomsnitt av meningsmålinger fra fire til seks prosent. Og i de tre statene i Midtvesten er ledelsen på fra seks til åtte prosent. Det er snakk om en lang og vedvarende ledelse, og selv om ledelsen har krympet marginalt i Pennsylvania, så har over halvparten av velgerne allerede avlagt sin stemme.

Trump kan altså vinne alle vippestatene Florida, Georgia, Arizona, Ohio, Iowa, North-Carolina og Texas - og det gjør han ifølge meningsmålingene slett ikke - uten å vinne valget. Hvis han ikke også vinner Pennsylvania og de tre statene i Midtvesten. Derfor kan slaget om Midtvesten bli dette valgets viktigste slagmark, det er også helt jevnt i Ohio og Iowa, der Trump vant klart for fire år siden. Derfor topper Biden sitt lag lørdag, med å ta med seg ex-president og superstjerne Barack Obama til Michigan for å sementere ledelsen i Midtvesten. Det er første gang de to opptrer sammen i valgkampen.

Det er mange grunner til at Trump har tapt oppslutning i Pennsylvania og i disse nordlige statene i Midtvesten. Den viktigste grunnen er - som overalt i USA - corona. Det er nå rundt 80 000 nye smittede hver dag, og 1000 døde, på landsbasis. Wisconsin er en av statene som er hardest rammet. Pandemien rammer nå også småbyene i Midtvesten, som viruset ikke nådde i vår, og som for fire år siden var Trump-land. Sykehuskapasiteten er i ferd med å bli sprengt, og i Wisconsin setter man nå opp feltsykehus. Trumps forsikringer om at pandemien er over om kort tid faller på sin egen urimelighet. Folk ser det med det blotte øye.

Og så er det politivold, rasisme, og opptøyer. Det er Midtvesten - og denne uka Pennsylvania - som har vært hardest rammet av politi som har tatt livet av svarte. Drapet på George Floyd i Minneapolis i Minnesota i sommer ga en kraftig vitamininnsprøyting til «Black Lives Matter» bevegelsen. Og ytterligere to politidrap i regionen forsterket det. Før den psykisk syke Walter Wallace ble skutt med 14 skudd i Philadelphia i Pennsylvania tidligere i uka, og opptøyer igjen startet i en storby. Trump har prøvd å utnytte rasisme-kortet for det det måtte være verdt. Men det er stor tvil om det virker overfor større velgergrupper. I stedet så kan det virke som om det er fargede velgere, og unge, som mobiliseres av politidrapene og opptøyene, skriver blant annet Economist. Og svarte og unge stemmer for Biden.

Joe Biden har dessuten en stor fordel i denne folkeavstemningen om Donald Trump, og det er at han ikke er - nettopp - Donald Trump. Biden har dessuten en annen fordel, og det er at han heller ikke er Hillary Clinton, som mistet «sikre» demokratiske stater som Michigan, Wisconsin og Minnesota til Donald Trump for fire år siden. Clinton ble oppfattet som elitistisk og av og til litt nedlatende overfor folk uten utdannelse. Slik blir ikke joviale Biden oppfattet, og han ligger derfor an til å vinne tilbake velgere som demokratene tapte til Trump i 2016. Trumps løgnaktighet og karakter er vel dokumentert, og en utfordring for alle andre enn presidentens aller mest lojale base. Særlig for kvinnene i storbyenes forsteder, også i Midtvesten.

Har Trump et kort som kan redde ham i Midtvesten, slik at Amerikas hjerte enda en gang kan sende ham til Det hvite hus? Det ser mørkt ut nå. Potensialet blant sinte hvite menn uten utdannelse er langt på vei tatt ut i Midtvesten, de blir dessuten relativt færre for hvert valg som er. Mobilisering blant unge og fargede i storbyene er heller ingen fordel for Trump. Og hvis Midtvesten faller for Trump, så faller han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer