Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slakter VM-arrangørenes innsats

Norges kalassifre i årets VM kan ødelegge interessen for håndballsporten. Det mener Frode Kyvåg og Susann Goksør Bjerkrheim, som etterlyser færre lag og flere tilskuere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forstår kritikken

Håndball-VM ble lagt til Italia for å øke interessen i det fotballgale landet. Hittil har kampene gått for nær sagt tomme tribuner, og flere av lagene holder sjaber sportslig standard. Norge står med 115- 51 i målforskjell etter å ha dampveivalset over tre håndball-u-land, og de kritiske røstene hever seg i takt med at nivået senker seg. - 24 nasjoner er altfor mange i et VM. Nå blir det mange komiske kamper, og vi kan risikere at publikum mister både interessen og respekten for håndballsporten, sier Frode Kyvåg til Dagbladet.

Uinteressant

For to år siden ble 50000 billetter forhåndssolgt til VM i Norge. I Italia er det solgt 3000. Kyvågs tidligere yndling Susann Goksør Bjerkrheim er sterkt kritisk til arrangøren. - Italia har ikke tatt jobben sin på alvor og markedsført mesterskapet skikkelig. Dette bør få konsekvenser, sier Goksør Bjerkrheim. I dag drar hun til Trento for å se sine gamle lagvenninner slå vertslandet Italia ned i fotballstøvlene. For det er ingen tvil om at fotball er mangedobbelt så interessant i VM-landet. - Arrangøren har fortsatt muligheten til å rette opp inntrykket, som VM-vertene i Sør-Korea gjorde i 1990. De hentet inn skoleklasser og barnehager for å skape stemning, sier Goksør Bjerkrheim. Gamletrener Kyvåg mener Det internasjonale håndballforbundet (IHF) må gjøre noe med antall lag i VM. Kyvåg lanserer tanken om et B-VM med 12 av de 24 VM-spillende nasjonene, der de beste kan få kvalifisere seg til A-VM.

Komité

- Jeg skjønner motivene for å ha med så mange lag, men historien har vist at de dårligste blir ikke bedre - kanskje med unntak av Angola. IHF revurdere VM, sier Kyvåg. Tidligere landslagskaptein Goksør Bjerkrheim mener IHF må se på arrangementsformen. - De bør sette ned en komité for å finne ut hvilke endringer som kan gjøres, sier hun. Landslagssjef Marit Breivik har tidligere sagt at treningskampene fram mot VM og gruppespillet skulle brukes til å spille inn laget foran cupspillet. Det mener Kyvåg er tull. - Du spiller ikke inn et landslag mot lag med 40 personlige feil, som ikke løper tilbake i forsvar ved kontringer, sier Kyvåg, som håper Norge ikke blir tatt på senga i cupspillet. - De andre lagene har hatt bedre motstand, og har spilt seg inn. Norge kan ikke ha hatt utbytte av kampene hittil. Goksør Bjerkrheim tror Breivik-jentene fortsatt har mye å gå på, og er heller ikke bekymret for cupspillet. Men: - De fleste landslagsspillerne er sjefer på sine klubblag. De må tørre å være sjefer også på landslaget, rett og slett slippe seg løs, sier hun. Håndballjentene har bare ett mål: VM-gull. Det mener den tidligere Bækkelaget-duoen fortsatt er godt innen rekkevidde. - Ungarn og Frankrike er våre sterkeste utfordrere, sier Kyvåg.

Foto: JEANETTE LANDFALD
Hele Norges coronakart