- Slankehysteri blant småbarn

De kaster matpakka, gjør situps i skjul på pikerommet, leiter fram lettprodukter og kniper inn på pålegget. Unger ned til sju år lider av spiseforstyrrelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dessverre er spiseforstyrrelser i ferd med å bli et kulturelt fenomen. Jeg tror det blir definert som helt vanlig snart, slik som for eksempel allergi, mener psykiater. Overlege i barnepsykiatri ved barne- og familieetaten i Oslo, Olof Ulwan, har jobbet i 30 år med barn som har anoreksi og bulimi, og opplever at pasientene både blir yngre og flere. De siste fire årene har 48 av de 229 pasientene hans vært under 12 år, skriver Vårt Land.

To tvillingsøstre var bare sju år da de ble behandlet for anoreksi og bulimi.

- Vi lever i en verden som overvurderer kroppens betydning. Ungene fanger tidlig opp signaler fra voksensamfunnet om at det er best å være tynn, sier Ulwan.

Å være tynn forbindes med å ha selvkontroll og å være smart, legger han til. Dermed kan helt normalt bygde unger begynne å slanke seg. I en svensk undersøkelse svarte 25 prosent av barna at de var misfornøyd med kroppen sin. Og Ulwan tror ikke det er annerledes i Norge.

Forbilder i media

Fokuseringen på kroppen kan slå begge veier. Stadig flere barn lider av fedme. Ifølge Ulwan har det mye av de samme årsakene som overdreven slanking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer