- Slankehysteri blant småbarn

De kaster matpakka, gjør situps i skjul på pikerommet, leiter fram lettprodukter og kniper inn på pålegget. Unger ned til sju år lider av spiseforstyrrelser.

- Dessverre er spiseforstyrrelser i ferd med å bli et kulturelt fenomen. Jeg tror det blir definert som helt vanlig snart, slik som for eksempel allergi, mener psykiater. Overlege i barnepsykiatri ved barne- og familieetaten i Oslo, Olof Ulwan, har jobbet i 30 år med barn som har anoreksi og bulimi, og opplever at pasientene både blir yngre og flere. De siste fire årene har 48 av de 229 pasientene hans vært under 12 år, skriver Vårt Land.

To tvillingsøstre var bare sju år da de ble behandlet for anoreksi og bulimi.

- Vi lever i en verden som overvurderer kroppens betydning. Ungene fanger tidlig opp signaler fra voksensamfunnet om at det er best å være tynn, sier Ulwan.

Å være tynn forbindes med å ha selvkontroll og å være smart, legger han til. Dermed kan helt normalt bygde unger begynne å slanke seg. I en svensk undersøkelse svarte 25 prosent av barna at de var misfornøyd med kroppen sin. Og Ulwan tror ikke det er annerledes i Norge.

Forbilder i media

Fokuseringen på kroppen kan slå begge veier. Stadig flere barn lider av fedme. Ifølge Ulwan har det mye av de samme årsakene som overdreven slanking.

- Noen klarer ikke å etterleve idealene, og da slår det andre veien. Hvis du blir fortalt at du ikke skal spise, tenker du automatisk på mat. Det blir helt feil, sier Ulwan.

Han mener at tynne idealer og trange moteklær gjør at normale unger tror de er for tjukke. Men også mangel på voksenkontakt er en del av forklaringen på den dystre utviklingen, tror Ulwan. Når foreldrene er fraværende, kan barna søke forbilder hos media eller jevnaldrende.

Ulwan er også bekymret for at barn blir «voksne» tidligere og tidligere. Gjennom reklamer og filmer blir de opplært til å oppføre seg som små voksne alt før de er ti år.

- Og det går ikke, for de er fremdeles barn, og skal ha litt hvalpefett, sier Ulwan.

Og hjemme kan ungene ape etter foreldre som er på konstant slankekur, legger han til.

Varsellampene

Han så flere fellestrekk blant mange av barna med spiseforstyrrelser:

  • Barna ville spise alene og ikke sammen med foreldrene.
  • De var lenge på toalettet.
  • De ble veldig opptatt av leksene.De klaget over kroppen. Ifølge Ulwan fører spiseproblemene ofte til at matpakka blir kastet og at ungene blir ekstremt opptatt av å være aktiv. - De tar situps i smug og gjør mye innendørs gymnastikk, sier han.

    Overlegen vil ikke legge hele skylda på foreldrene, men sier at det er viktig at de tar tak i problemet og prøver å hjelpe ungene.

  • De sa plutselig at de var vegetarianere.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.