Som nytt medlem av FNs sikkerhetsråd, har Norge sagt at respekt for menneskerettighetene og styrking av folkeretten er prioritert. Dette svikter imidlertid på utlendingsrettens område. Mustafa-saken er ett av flere eksempler på at innvandringsregulerende hensyn trumfer sterke menneskelige hensyn og barns rettigheter. Mustafa må reise ut av Norge etter 12 år her, 11 av dem som barn.
Stortinget har gjennom flere presiseringer i regelverket uttrykt et klart ønske om å ivareta hensynet til barnets beste og vektlegge barns tilknytning til Norge, i tråd med FNs barnekonvensjon. I 2014 måtte Stortinget gripe inn i behandlingen av lengeværende barn og i 2017 i sakene til enslige mindreårige asylsøkere, fordi forvaltningens behandling av barna var strengere enn hva stortingsflertallet ønsket.
Vi ser i dag at utlendingsforvaltningen fortsatt ikke respekterer føringene Stortinget har lagt. Innvandringsregulerende hensyn vektlegges gjennomgående tungt, og brukes som grunnlag for å fravike den vekt Stortinget har besluttet å gi barns tilknytning. Det ivaretar ikke Norges forpliktelser etter Barnekonvensjonen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger