DEBATT

Statsbudsjettet

Slår tilbake: - Ikke tro all spinnen!

Du må ikke tro all spinnen du får servert, Ramnefjell!

FAKTAFEIL: Tina Bru (H) mener hun ikke la fram en faktafeil under Stortingets spørretime, men at det er Dagbladets Geir Ramnefjell som tar feil. Foto: NTB
FAKTAFEIL: Tina Bru (H) mener hun ikke la fram en faktafeil under Stortingets spørretime, men at det er Dagbladets Geir Ramnefjell som tar feil. Foto: NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den eneste tatt i faktafeil er Dagbladets egen kommentator Geir Ramnefjell!

I spørretimen på onsdag stilte finansminister Vedum, og som seg hør og bør betydde det at jeg fikk æren av å stille spørsmål i håp om å få svar på ting som både Høyre og jeg lurer på. Statsbudsjettet kom som kjent i forrige uke, så da var det naturlig at spørsmålene dreide seg om det.

I flere uker og måneder har Vedum og resten av regjeringen advart oss alle om at dette her ville bli et stramt budsjett. Da budsjettet endelig kom viste det seg imidlertid å ikke være stramt. I det hele tatt.

Finansministeren bruker mer oljepenger enn Norges Bank legger til grunn. Og som jeg konfronterte Vedum med i spørretimen, så skriver han i sitt eget budsjett: «(...)budsjettet for 2023 virker om lag nøytralt på den økonomiske aktiviteten neste år.»

Jeg snakket om målet på hvordan statsbudsjettet påvirker økonomien. En positiv impuls betyr at budsjettet øker aktiviteten, mens en negativ impuls betyr at budsjettet bidrar til å holde igjen. Ifølge SSBs økonomimodell KVARTS, som Finansdepartementet har gjort anslag med, har budsjettet i 2023 en positiv impuls på 0,1. Det betyr at budsjettet virker om lag nøytralt eller til og med litt ekspansivt på økonomien, slik departementet viser til i sin beskrivelse.

Enkelt forklart betyr det at Vedums budsjett ikke demper presset i økonomien. Budsjettet er faktisk langt mer ekspansivt enn det budsjettet vår regjering la fram forrige høst. De bruker ikke mindre penger, men velter heller regningen over på næringslivet. Nå har også inflasjonen blitt høyere enn man antok, og flere av bankene spår nå en ny dobbel renteheving, framfor en renteheving på 0,25 prosent som var ventet.

Som Ramnefjell skriver, kontret Vedum med å si «Jeg kjenner meg igjen i opposisjonsrollen. Da leser man ofte bare første arket. Men du må se helheten», og trakk fram tallet som står omtrent på første ark, og som Ramnefjell trodde betød at jeg hadde lest feil. Det viser at den enkle budsjettimpulsen er på minus 0,6 prosent. Men når du ser på modellen som skal vurdere nettopp helheten, så er impulsen på +0,1 - altså svakt nøytralt eller svakt ekspansivt. Jeg forstår godt at Vedum ikke ønsker at noen skal fokusere på akkurat den delen av budsjettet, unnlot å svare på spørsmålet og henviste til et helt annet tall.

Regjeringen har spunnet fortellingen om et stramt budsjett både før og etter det ble lagt fram, men når man leser budsjettet og ser på helheten, er det veldig tydelig at det ikke er riktig.

Regjeringen har helt rett i at vi er i en ekstraordinær situasjon. Nettopp derfor er regjeringens manglende evne til å prioritere desto mer overraskende. Forsvaret, som skulle bli budsjettvinner, får faktisk en realnedgang i budsjettet. Skatteøkningene, som nå har bikket 50 milliarder siden regjeringen tiltrådte, altså mer enn hva Rødt ville innføre på fire år, virker lite gjennomtenkte. Det kan virke som regjeringen altfor seint innså at budsjettet var i ferd med å bli for ekspansivt. Og at svaret ble skatteøkninger framfor ubehagelige kutt på offentlige budsjetter.

Konsekvensen av å innføre denne typen skatter uten forvarsel, er økt usikkerhet for investeringer i arbeidsplasser. Forutsigbarhet, grundige utredninger og brede forlik i skattepolitikken har vært en lang tradisjon i norsk politikk. Bedrifter og folk som skaper arbeidsplasser vet at når det gjøres endringer i skattesystemet så skjer det etter lange, grundige prosesser. Derfor har Norge vært et godt land å investere i, fordi selv om skattene våre aldri har vært lavest, så har de vært stabile. Ett år med Vedum som finansminister, og den tradisjonen virker kastet på sjøen.

Det er alltid lurt å lese mer enn det første arket, ikke bare for finansministere og opposisjonspolitikere, men også aviskommentatorer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer