DEBATT

Slår tilbake mot Dagbladet

Når Røkke flytter ut av landet, sannsynligvis på grunn av skjerpelsene i formuesskatt og utbytteskatt, er det merkelig at Dagbladets lederavdeling tenker at Høyre må stå svar skyldig.

SVARER: Helge Orten fra Høyre, er medlem av finanskomiteen har skrevet et tilsvar på en av Dagbladets leder. Foto: Berit Roald / NTB
SVARER: Helge Orten fra Høyre, er medlem av finanskomiteen har skrevet et tilsvar på en av Dagbladets leder. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når Røkke flytter ut av landet, sannsynligvis på grunn av skjerpelsene i formuesskatt og utbytteskatt, er det merkelig at Dagbladets lederavdeling tenker at Høyre må stå svar skyldig.

Les Dagbladets leder her om temaet her.

Regjeringen og LO har et uttalt mål om å skattlegge landets rikeste hardere. Det er en ærlig sak, og tross alt følger de bare opp løftene fra valgkampen. LO-lederen har uttalt at det er på tide å «ta de rike».

Likevel virker både regjeringen og LO overrasket og indignert når det viser seg at landets rikeste ikke har noen interesse av å «tas».

- Mange forhold

Vi lever i en globalisert verden, hvor vi må forholde oss til at bedrifter og enkeltindivider kan velge å drive næring der det er mest lukrativt. Mange forhold spiller inn, fra infrastruktur til kraftpriser, byråkratiske hinder, reguleringer, tilgang på arbeidskraft og naturlig nok skatt.

Dette er ikke i første rekke en debatt om skattenivå, men om innretning av skattene. Formuesskatten beregnes av en bedrift eller enkeltpersons papirverdier, uavhengig av om man har overskudd eller ikke.

PRIS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterte gassgigantene til møte. Agendaen var å «diskutere lengre kontrakter som kan bidra til kanskje å stabilisere prisene». Video: NTB. Vis mer

Det betyr at mange må ta ut utbytte for å betale formuesskatten, men regjeringen økte også skatten på utbytte. Konsekvensen er at fra ett år til et annet doblet skatten bedriftseiere må betale.

Kun norske eiere betaler formuesskatt, som gir utenlandseide bedrifter et konkurransefortrinn. Da er et merkelig at Dagbladets lederskribenter mener formuesskatten er lite skadelig for verdiskaping i Norge.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet forteller om hvorfor det er problematisk at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl bruker Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Den videre konsekvensen av det ser vi nå, flere av landets rike velger å flytte og heller bli skattebetalere i land som Sveits framfor Norge.

Omfordeling er et viktig prinsipp, men regjeringens skatteskjerpelser har til nå omfordelt skatteinntekter fra Norge til Sveits. Jeg mener det er å foretrekke at skatt betales til Norge.

- Paradoks

Norge er ett av få land som fremdeles har en formuesskatt. At den virker skadelig for næringslivet har Arbeiderpartiet også vært enig i fram til Støres kraftige venstrevridning av partiet.

I 2004 uttalte Ap's Lisbeth Berg-Hansen som selv er næringsdrivende «Jeg betaler gladelig all verdens skatt på inntekt, luksushytter og båter og alt det der. Men at vi må ta penger ut av bedriften for å betale formuesskatt på aksjer, er vanvittig. (…) Jeg kjenner mange i Arbeiderpartiet som er helt enig med meg».

Samme år sa skatte politiske talsperson i Ap Tore Nordtun om kombinasjonen av utbytteskatt og formuesskatt «Det kan bli tungt for en del bedrifter med begge deler».

KRITISERES: Lørdag 10. september signerte kong Charles dokumentene som skal gjøre han til konge av Storbritannia. Fra seansen har to klipp gått viralt. De er sett over 22 millioner ganger på Twitter. Vis mer

I 2011 sa daværende næringsminister Trond Giske «Den er en utfordring, spesielt for nystartede bedrifter som ennå ikke har kommet i inntektsposisjon. Det er også et paradoks at det er mer lønnsomt å plassere penger i passive eiendomsinvesteringer enn i produksjonskapital.»

Til og med LO har hatt et annet syn. Da Roar Flåthen var LO-leder i 2011 sa han «Det er ikke til å komme fra at en del eiere i små og mellomstore bedrifter må ta ut mer i utbytte enn normalt, for å betale formuesskatten.»

Han konkluderte med at: «Vi har kommet til at det vil være fornuftig at regjeringen og Finansdepartementet legger til rette for en gjennomgåelse av hvilke negative konsekvenser formuesskatt har for norsk eierskap, norsk industri og norske arbeidsplasser.»

Det er en ganske annen holdning enn den Peggy Følsvik og Støres Arbeiderparti fremmer.

REFLEKTERER: Bent Høie og Anders Tegnell reflekterer over sin egen og hverandres jobb under pandemien. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

- Bør redusere formuesskatten

Ap og LO hadde helt rett i 2004 og 2011, og det samme kan sies i dag. Høyres primærstandpunkt er at vi bør redusere formuesskatten på såkalt «arbeidende kapital», noe vi også gjorde i de åra vi satt i regjering.

Vi kan diskutere fram og tilbake så mye vi vil om både skattenivå, innretninger og hva som er rettferdig omfordeling. Men vi må forholde oss til virkeligheten og hva konsekvensene av skattepolitikken man fører blir, og deretter bestemme seg for om man mener det er verdt det.

Jeg tror regjeringens varslede skatteskjerpelser vil være omfordelende, ved at enda større skatteinntekter fordeles fra Norge over til Sveits.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer