LEDER

IS-kvinnene:

Slik blir barn til terrorister

Hent dem hjem - og still IS-kvinnene for retten.

ENORM SIKKERHETSRISIKO: Mødrene kan i leirene bli ytterligere radikalisert og få våpentrening. For barn som vokser opp under slike forhold, er tilværelsen uutholdelig og alternativene få. Foto fra Al-Hol-leiren: NTB / Delil SOULEIMAN / AFP
ENORM SIKKERHETSRISIKO: Mødrene kan i leirene bli ytterligere radikalisert og få våpentrening. For barn som vokser opp under slike forhold, er tilværelsen uutholdelig og alternativene få. Foto fra Al-Hol-leiren: NTB / Delil SOULEIMAN / AFP Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

For tredje gang bønnfaller Aisha Shezadi Kausar norske myndigheter om hjelp. Til NRK sier kvinnen at hun i dag tar sterkt avstand fra IS' ideologi. Kausar påstår at hun angrer på at hun i 2014 reiste fra Bærum til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen. Nå håper hun at den nye regjeringen vil hjelpe henne med å komme tilbake til Norge sammen med sin fem år gamle sønn.

Det er ingen grunn til å tro Kausar på hennes ord. Hun har ombestemt seg flere ganger, og anklagene mot henne er svært alvorlige. Kausars sak likner på saken til den norsk-pakistanske kvinnen som i Oslo tingrett ble dømt til fengsel i tre og et halvt år for deltakelse i en terrororganisasjon. Begge var gift med den kjente norske islamisten Bastian Vasquez, og begge dro utvilsomt til Syria av egen overbevisning.

Dommen slår fast at ikkevoldelig tilrettelegging for det såkalte kalifatet er straffbart på samme måte som aktiv krigføring. Kausar bør stilles strafferettslig ansvarlig for sine handlinger.

Barnet hennes er fem år og norsk statsborger. De fire norske kvinnene og deres like mange barn som er igjen i fangeleirer nord i Syria i dag lever under svært kummerlige forhold og er uønsket av lokale myndigheter. Dette er uskyldige barn. De lever under helsefarlige forhold og står i fare for å bli radikalisert og utnyttet. Alle disse barna fortjener norske myndigheters hjelp. De bør hentes hjem og følges tett opp, mens mødrene må tas hånd om av politi og rettsvesen.

Situasjonen i leirene er dessuten dramatisk forverret. IS har tatt kontroll over den kjente Al-Hol-leiren, der flere av de norske har vært holdt innesperret. Terrororganisasjonen har innført politisk motiverte drap og praktisering av streng sharialov. Kurdisk milits, som styrte leiren, våger seg ikke lenger inn.

Dette er en enorm sikkerhetsrisiko. Mødrene kan i leirene bli ytterligere radikalisert og få våpentrening. For barn som vokser opp under slike forhold, er tilværelsen uutholdelig og alternativene få. Slik blir barn terrorister.

Kurdiske myndigheter krever at verden tar ansvar for egne borgere, henter dem hjem, og stiller fremmedkrigerne for retten. FN krever det samme. En lang rekke land lytter, for halvannen uke siden hentet Danmark hjem tre danske kvinner og 14 barn.

Dette er et politisk betent tema. Da den nevnte dømte kvinnen ble hentet hjem til Norge sammen med sine barn, gikk Frp i protest ut av Regjeringen Solberg. Saken er også vanskelig for Regjeringen Støre, og utenriksminister Anniken Huitfeldt ville mandag morgen ikke kommentere saken.

Nå har politiske hensyn gått foran barnas beste og Norges ansvar for lenge. Hent dem hjem - og still IS-kvinnene for retten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer