DEBATT

Krafteksport:

Slik kan strømprisen eksplodere

Har vi ikke kraftutveksling i øyeblikket et underskudd oppstår, så vil strømprisen skyte til værs.

ET TØRT ÅR: Årets eksport kan ikke forklare dagens ekstraordinære prissituasjon, fordi vi ikke har eksportert ekstraordinære mengder. Mengden eksport er faktisk lavere i år enn i de fleste år tilbake til 2013, skriver innsenderen. Foto fra Stovner i Oslo: Heiko Junge / NTB
ET TØRT ÅR: Årets eksport kan ikke forklare dagens ekstraordinære prissituasjon, fordi vi ikke har eksportert ekstraordinære mengder. Mengden eksport er faktisk lavere i år enn i de fleste år tilbake til 2013, skriver innsenderen. Foto fra Stovner i Oslo: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I går åpnet North Sea Link, en ny kraftforbindelse til Storbritannia. I løpet av året som har gått, er også forbindelsen Nordlink mellom Norge og Tyskland satt i drift. Samtidig opplever vi rekordhøye kraftpriser. Er eksporten årsaken?

Krafteksport får ofte skylda for høye kraftpriser i Norge. Høye strømpriser kan angivelig unngås, om ikke kraftselskapene tømte magasinene for å selge strøm til utlandet. Kunne vi hatt lave kraftpriser nå, om vi eksporterte mindre i vår?

For å se hvordan eksport av kraft påvirker prisene her hjemme, har jeg samlet data for energimengde i produksjon, forbruk, eksport og import for hver måned, tilbake til januar i 2013. Jeg har også samlet priser for de fem prisregionene i landet, og laget et månedlig gjennomsnitt fra januar 2013 ut september 2021.

I tillegg har jeg samlet data for effekt i forbindelsene med Nederland, Tyskland og Danmark, kl. 12.00 hver dag i 2021, og registrert prisen på samme tidspunkt.

Dette viser når store verdier av produksjon, eksport og priser opptrer samtidig. Eller ikke opptrer. For høy eksport opptrer ikke samtidig med høye priser. Faktisk har vi eksportert mest når vi har produsert mest energi, og hatt mest til overs. Og da har prisene også vært lavest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer