LEDER

Entra:

Slik selger de Norge

Salg av Entra og eiendommer staten bruker selv er en tydelig overføring av makt og verdier til store investorer.

ATTRAKTIVE EIENDOMMER: I dag er om lag 60 prosent av Entras eiendommer utleid til offentlige leietakere. Det er ikke minst dette som gjør selskapet attraktivt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ATTRAKTIVE EIENDOMMER: I dag er om lag 60 prosent av Entras eiendommer utleid til offentlige leietakere. Det er ikke minst dette som gjør selskapet attraktivt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Staten ved Næringsdepartementet har solgt sine siste aksjer i eiendomsselskapet Entra som bl.a. eier Nasjonalbiblioteket, Postgirobygget, Rockheim og en rekke høyskoler, politistasjoner, domstolsbygg, trygdekontorer og Statens Hus. 15 millioner aksjer, tilsvarende 8,2 prosent av aksjene i Entra, går til det svenske selskapet Castellum for 2,5 milliarder kroner. Næringsminister Iselin Nybø (V) sier hun er veldig fornøyd med salget, ikke minst fordi Entra-aksjen har hatt en god verdiutvikling siden selskapet ble børsnotert i 2014. Hun peker også på at regjeringen lenge har vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier i Entra.

Det siste er det ingen tvil om. Siden Entra ble opprettet som et statlig eiendomsselskap i 2000, har to regjeringer vært i glideflukt mot privatisering. Det begynte med at daværende næringsminister Trond Giske (A) i 2011 la fram en eierskapsmelding der det ble varslet at to tredjedeler av selskapet kunne selges til private. Da Solberg-regjeringen børsnoterte Entra, solgte staten seg ned til litt under 50 prosent. Nå er den siste resten av aksjer solgt til det ene av to svenske selskaper som slåss om å overta Entra. Staten får oppgjør i kontanter, noe andre aksjonærer bare kan drømme om hvis salget blir gjennomført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer