LEDER

Entra:

Slik selger de Norge

Salg av Entra og eiendommer staten bruker selv er en tydelig overføring av makt og verdier til store investorer.

ATTRAKTIVE EIENDOMMER: I dag er om lag 60 prosent av Entras eiendommer utleid til offentlige leietakere. Det er ikke minst dette som gjør selskapet attraktivt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ATTRAKTIVE EIENDOMMER: I dag er om lag 60 prosent av Entras eiendommer utleid til offentlige leietakere. Det er ikke minst dette som gjør selskapet attraktivt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Staten ved Næringsdepartementet har solgt sine siste aksjer i eiendomsselskapet Entra som bl.a. eier Nasjonalbiblioteket, Postgirobygget, Rockheim og en rekke høyskoler, politistasjoner, domstolsbygg, trygdekontorer og Statens Hus. 15 millioner aksjer, tilsvarende 8,2 prosent av aksjene i Entra, går til det svenske selskapet Castellum for 2,5 milliarder kroner. Næringsminister Iselin Nybø (V) sier hun er veldig fornøyd med salget, ikke minst fordi Entra-aksjen har hatt en god verdiutvikling siden selskapet ble børsnotert i 2014. Hun peker også på at regjeringen lenge har vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier i Entra.

JULEFEIRING: Statsminister Erna Solberg varslet på dagens pressekonferanse at de nasjonale tiltakene vil vare i minst tre uker til. - Jeg håper at vi om tre uker er i en situasjon som gjør det mulig med mer sosial kontakt i julehøytiden. Neste uke vil regjeringen komme med mer konkrete råd til julefeiringen, sa Solberg. Foto: NTB Vis mer

Det siste er det ingen tvil om. Siden Entra ble opprettet som et statlig eiendomsselskap i 2000, har to regjeringer vært i glideflukt mot privatisering. Det begynte med at daværende næringsminister Trond Giske (A) i 2011 la fram en eierskapsmelding der det ble varslet at to tredjedeler av selskapet kunne selges til private. Da Solberg-regjeringen børsnoterte Entra, solgte staten seg ned til litt under 50 prosent. Nå er den siste resten av aksjer solgt til det ene av to svenske selskaper som slåss om å overta Entra. Staten får oppgjør i kontanter, noe andre aksjonærer bare kan drømme om hvis salget blir gjennomført.

Begrunnelsen for salget av statlige kontorbygg var i sin tid at vedlikeholdet ville bli bedre med et skille mellom eierskap og bruk. Den viktigste effekten har likevel vært en massiv overføring av formue og inntekter fra staten til private investorer. Investorene overtok en stor bygningsmasse med verdens sikreste leietaker. I dag er om lag 60 prosent av Entras eiendommer utleid til offentlige leietakere. Det er ikke minst dette som gjør selskapet attraktivt.

Den gradvise privatiseringen av Entra gjør at staten for alltid går glipp av framtidig verdiutvikling og inntekter. Det var hva som skjedde etter at Høyre-byrådet i Oslo solgte ut eiendommer for 11 milliarder. Ifølge byrådsleder Raymond Johansen har disse eiendommene i dag en verdi på 28 milliarder. I tillegg må kommunen leie tilbake eiendommer og kjøpe tilsvarende eiendom til en langt høyere pris.

Salg av eiendommer staten bruker selv, kan verken begrunnes økonomisk eller med at eierskap ligger utenfor det offentliges virkeområde. Denne typen privatisering er tydelig overføring av makt og verdier til store investorer, og er derfor en ren politisk handling. Om Entra ender på svenske hender er tragedien fullført.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer