DEBATT

SIAN-demonstrasjonene

Slik vinner vi over rasismen

Partier, organisasjoner og fagbevegelse må nå gå sammen og sikre godt organiserte, fredelige markeringer. Noe annet vil være å svikte kampen mot rasisme.

TAR AVSTAND FRA VOLD: SIANs hatprat har i utgangspunktet svært liten støtte. Men voldsbruk på motmarkeringer fører til at SIAN kan vise til påstanden sin om «voldelige muslimer». Voldsbruken svekker kampen mot rasisme. Vi tar klart avstand fra den, skriver Rødts Seher Aydar og Bjørnar Moxnes.
TAR AVSTAND FRA VOLD: SIANs hatprat har i utgangspunktet svært liten støtte. Men voldsbruk på motmarkeringer fører til at SIAN kan vise til påstanden sin om «voldelige muslimer». Voldsbruken svekker kampen mot rasisme. Vi tar klart avstand fra den, skriver Rødts Seher Aydar og Bjørnar Moxnes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste ukene har mange reagert på bråk og voldsbruk i forbindelsene med markeringene mot SIAN. Vi er enig i at noe må gjøres. Nå har vi en historisk mulighet til å engasjere mange mennesker mot rasisme. Denne kampen er altfor viktig til at vi kan la den bli ødelagt av vold.

I kjølvannet av drapet på George Floyd har vi denne sommeren sett folk i land etter land reise seg i protest mot rasisme, og bak kravet om et samfunn trygt for alle, uavhengig av hudfargen din. «Black Lives Matter!» har gitt gjenklang fra Minneapolis til Marseille og fra Oakland til Oslo – fordi rasismen også rammer her.

Fra før visste de fleste av oss at folk ble diskriminert både i arbeids- og boligmarkedet. Nå har flere stått fram med beretninger om hvordan de som barn ble banket opp på vei til skolen på grunn av hudfargen sin. Om at de har prøvd å vaske vekk brunfargen i huden fordi de ble lært opp til å hate hvordan de så ut.

Rasismen går ut over folks livskvalitet, selvtillit og psykiske helse. Blant minoritetene som er særlig utsatt, er muslimer. En rapport fra 2017 viser at tre av ti nordmenn tror muslimer ønsker å ta over Europa. En av ti mener vold og trakassering av muslimer kan forsvares på grunn av mulige terrorangrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer