- Slipp dem til

Nesten ingen ansatte ved de fem største scenene i Norge kommer fra et ikke-vestlig land. Det Norske Teatret topper lista med tretten ansatte - i reinholdsavdelingen.

Innslaget av kunstnerisk personale med bakgrunn utenfor vestlig kultur er nesten lik null ved fem av de største norske sceneinstitusjonene.

Ved Den Nationale Scene i Bergen har de én ansatt med ikke-vestlig bakgrunn. Det er i kantina. Slik var det også for fem år siden, da Dagbladet undersøkte saken sist. Lite ser ut til å ha forandret seg.

Det Norske Teatret i Oslo har sytten multikulturelle. Noen få jobber opp mot scenen, resten jobber med reinhold. Det samme var tallet i 1996.

Bøtteballetten ved Det Norske Teatret er faktisk den største gruppen med bakgrunn fra land utenfor Europa eller Nord-Amerika ved våre største sceneinstitusjoner.

Ingen i Rogaland

Og slik fortsetter det: Av Den Norske Operas 420 ansatte kommer seks fra et ikke-vestlig land. Tre jobber som ballettdansere. Rogaland Teater har 125 ansatte - alle fra et vestlig land. Nationaltheatrets 220 ansatte drar heller ikke opp andelen. De har «en eller to som kommer fra Asia», ifølge personalsjef Reidar Sand.

- Vi kan bli flinkere, sier han.

Så har Nationaltheatret nå også foreslått et eget prosjekt for å tilknytte seg fremmedkulturelle scenekunstnere. Teateret har søkt Kulturdepartementet om 4,5 millioner kroner til et treårig flerkulturelt prosjekt.

TEATRENE HENGER ETTER: - Hvor er det kulturelle mangfoldet i norsk kulturliv? spør skuespiller Toni Usman. Foto: TOM MARTINSEN
TEATRENE HENGER ETTER: - Hvor er det kulturelle mangfoldet i norsk kulturliv? spør skuespiller Toni Usman. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer

Vel og bra, vil noen kanskje si. Ikke alle er enige.

Slakter forslaget

Skuespiller Toni Usman slakter forslaget. Han mener det er håpløst, gammeldags og at det er et utslag av politisk korrekthet.

- Et slikt opplegg gjør at folk til slutt ikke ser på deg som kunstner, men som en deltaker i et prosjekt igangsatt av noen som ønsker å opptre politisk korrekt. Forslaget er sikkert godt ment, men konsekvensen er tragisk. Jeg oppfatter dette som et friundervisningskurs i teater - med norskopplæring på kjøpet, sier Toni Usman til Dagbladet.

Han mener at det må bli et mer multikulturelt innslag ved de store norske teatrene. Men det må ikke gå på bekostning av kunstnerisk kvalitet.

- Det som kan gjøres er å slippe til flere på audition. Det er ikke sikkert det blir flere med bakgrunn fra ikke-vestlig kultur av den grunn, men da får folk i alle fall prøvd seg. Dessuten må den norske samtidsdramatikken bli bedre. Mye av det som skrives i dag tar ikke hensyn til at vi lever i et flerkulturelt samfunn, sier Usman. Han heller i retning av å løse opp strukturen på intstitusjonsteatrene. Det må bli flere og oftere auditioner som er åpne for alle. Han mener begrepet «Blind Casting» må innføres. Det vil si at man glemmer hudfarge og bakgrunn, og bare ser på de kunstneriske kvalitetene.

- Det må være det kunstneriske som skal gjelde, ikke hvor man kommer fra. Men alle må få sjansen til å vise hva de kan.

Lang, lang vei

Usman har vært skuespiller i mange år. Han er en av få medlemmer i Skuespillerforbundet som har kulturell og teaterfaglig bakgrunn fra et land utenfor Vesten. Hans siste rolle er i TV2s politiserie «Fox Grønland». Han mener at TV-miljøet i større grad enn teatrene har begynt å ta til seg skuespillere med multikulturell bakrunn. Når det gjelder teatrene, har han heller ikke noe stort håp om at det vil skje noe med det første. Han føler at han gjentar seg selv. Dette er tredje gang siden 1987 at Dagbladet intervjuer ham om temaet. Han leser et sitat fra 1987: «Ikke før produsenter bruker utlendinger i {lsquo}vanlige roller' slik de gjør i USA og England i dag, vil jeg føle meg godtatt som menneske i Norge. Og det kan være langt dit.»

- Jeg sier det samme i dag: Det er langt igjen.

TEATRENE HENGER ETTER: - Hvor er det kulturelle mangfoldet i norsk kulturliv? spør skuespiller Toni Usman. Foto: TOM MARTINSEN
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.