DEBATT

Klesindustrien:

Slipper unna

Det går en rød tråd mellom de stadig forverrede arbeidsforholdene for tekstilarbeiderne og de enorme klessøppelhaugene i Chile og andre steder, nemlig fast fashion-industriens vanvittige overforbruk.

SYSTEMATISKE BRUDD: Over halvparten av klærne som kommer til Norge er produsert i Kina, Bangladesh og Malaysia som alle har systematiske brudd på arbeiderrettigheter, skriver innsenderen. Foto: Harun-Or-Rashid / Shutterstock
SYSTEMATISKE BRUDD: Over halvparten av klærne som kommer til Norge er produsert i Kina, Bangladesh og Malaysia som alle har systematiske brudd på arbeiderrettigheter, skriver innsenderen. Foto: Harun-Or-Rashid / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Framtiden i våre hender lanserte nylig en rapport som viser at en klesindustri på speed betyr stadig verre arbeidsforhold for de som lager klærne våre.

Vi importerer stadig mer klær fra de landene det er aller verst å være tekstilarbeider i. Over halvparten av klærne som kommer til Norge er produsert i Kina, Bangladesh og Malaysia som alle har systematiske brudd på arbeiderrettigheter.

Fire av sju kleskjeder vi i Framtiden i våre hender har undersøkt – KappAhl, Lindex, H&M og Bestseller – får også klærne sine produsert i Burma, som har blitt et av verdens farligste land å være arbeider i etter militærkuppet i fjor.

Lager du klær for det norske markedet har du med all sannsynlighet opplevd å ha bli truet fra å organisere deg i fagforeninger, eller blitt oppsagt uten lønn, eller rettsforfulgt da du ba om bedre rettigheter.

Kjedene kan tilby kunstig billige klær nettopp fordi de outsourcer produksjonen sin til land hvor miljøreguleringer og arbeiderrettigheter står svakt, for ikke å snakke om lønnsnivået.

Alle kjedene Framtiden i våre hender har undersøkt har såkalte åpne leverandørlister, og oppgir selv at de gjennomfører kontroller av fabrikkene. Men disse kontrollene gjennomføres gjerne av innleide selskaper, av fabrikkene selv eller myndighetene i produksjonslandet som alle kan ha insentiver til å ikke avdekke kritikkverdige forhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer