DEBATT

Skjemavelde:

Sløser bort enorme ressurser

Norge er et av verdens beste land å drive virksomhet i, men likevel sløser vi bort enorme ressurser hvert år på skjemavelde og unødvendig byråkrati.

KOMPLISERT: Rapporteringene er for mange, lovene og forskriftene er for kompliserte, og på toppen av det hele er innholdet skrevet slik at selv jurister kan slite med å forstå, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
KOMPLISERT: Rapporteringene er for mange, lovene og forskriftene er for kompliserte, og på toppen av det hele er innholdet skrevet slik at selv jurister kan slite med å forstå, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ivar Horneland Kristensen
Ivar Horneland Kristensen Vis mer

Selv om Solberg-regjeringen oppgir at de har gjennomført forenklinger som gir besparelser på 28 milliarder kroner årlig, er det fortsatt sånn at etterlevelse av lover og regler koster norske virksomheter tapt verdiskaping på 59 milliarder kroner hvert år.

DUELL: Det er mye man skal tenke på når man møter Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til debatt. Vis mer

Ifølge en undersøkelse gjort av Opinion på vegne av Virke, var forenkling av lover og regler den desidert viktigste saken for handels- og tjenestenæringen i høstens valg. 46 prosent oppga forenkling av lover og regler, 33 prosent oppga klima og miljø og 30 prosent oppga henholdsvis gründerpolitikk og toll og avgifter som en av de tre viktigste sakene inn mot stortingsvalget.

Samtidig mener 1 av 5 virksomheter at lover og regler står i veien for digitalisering og grønn omstilling. Overdreven rapportering skader derfor ikke bare lønnsomheten til virksomhetene, men også muligheten til å satse på nye og mer bærekraftige løsninger til kundene.

Det må bli generelt enklere å drive og utvikle bedrifter i Norge. 1 av 4 virksomheter i handels- og tjenestenæringen opplever at lover og regler er en barriere for innovasjon. Det gjør at ideer og løsninger som kunne styrket norsk konkurransekraft eller bidratt til å løse klima- og miljøproblemene, kan bli liggende i en skuff.

Rapporteringer til NAV, skattemyndighetene og kommunene er for mange, lovene og forskriftene er for kompliserte, og på toppen av det hele er innholdet skrevet slik at selv jurister kan slite med å forstå. Samtidig opplever mange i næringslivet at bedriftene og offentlig sektor ikke er på bølgelengde i den digitale utviklingen. Det gjør at bedriftene må bruke unødvendig mye tid på administrasjon. Tid som heller kunne blitt brukt til å skape verdier og få mennesker i arbeid.

Digitaliseringen av samfunnet gir oss muligheter vi ikke har hatt før. Når vi nå skal styrke og omstille handels- og tjenestenæringen etter pandemien, må vi gjøre det på en effektiv måte som skaper grønn vekst. Da må lover og regler tilrettelegge for grønn og digital omstilling, og i hvert fall ikke være til hinder for det. La oss gripe mulighetene og sørge for at virksomhetene kan bruke mer tid på å skape verdier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer