LEDER

Sløseri med Norges tillit

Denne nonchalante, privatpraktiserende utenrikspolitikken truer med å ramme Nobelprisens rykte.

SAMARBEIDSPARTNERE: Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh under utdeling av Brobryggerprisen 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SAMARBEIDSPARTNERE: Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh under utdeling av Brobryggerprisen 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Er Nobelnominasjoner til salgs? At det er mulig å stille spørsmålet viser alvorligheten i saken Dagbladet avslørte denne uka. Mandag kunne vi fortelle at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh ba sin partifelle, daværende stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, om å nominere den nigerianske pastoren Father Edeh til Nobels fredspris.

Et halvt år tidligere hadde pastoren betalt 600 000 kroner til Oslosenteret, hvor Sheikhs mangeårige samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik, er styreleder. Sheik avviser overfor Dagbladet at det er noen sammenheng mellom pengestøtten til Oslosenteret og hans henvendelse til Ørmen Johnsen. Bondevik har ikke selv vært involvert i kontakten med den tidligere stortingsrepresentanten om nominasjonsspørsmålet.

Men Ørmen Johnsen forteller Dagbladet at Sheikh formidlet at Bondevik gikk god for pastoren. På bakgrunn av Dagbladets opplysninger sier den tidligere stortingsrepresentanten at hun ikke ville ha nominert Father Edeh hvis hun hadde kjent til pengestøtten. Hun hadde ikke hørt om pastoren før møtet med Sheikh, forteller hun.

Også Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad reagerer på henvendelsen Ørmen Johnsen fikk. Det «kan virke som man ikke har spilt med helt åpne kort», sier Njølstad. Han legger på generelt grunnlag til at det ikke er bra for prisens anseelse dersom det kan oppstå tvil om økonomiske transaksjoner ligger til grunn for nominasjoner. Bare at det oppstår tvil, kan utgjøre et problem for prisens integritet og omdømme, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer