LEDER

Sløseri med Norges tillit

Denne nonchalante, privatpraktiserende utenrikspolitikken truer med å ramme Nobelprisens rykte.

SAMARBEIDSPARTNERE: Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh under utdeling av Brobryggerprisen 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SAMARBEIDSPARTNERE: Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh under utdeling av Brobryggerprisen 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Er Nobelnominasjoner til salgs? At det er mulig å stille spørsmålet viser alvorligheten i saken Dagbladet avslørte denne uka. Mandag kunne vi fortelle at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh ba sin partifelle, daværende stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, om å nominere den nigerianske pastoren Father Edeh til Nobels fredspris.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et halvt år tidligere hadde pastoren betalt 600 000 kroner til Oslosenteret, hvor Sheikhs mangeårige samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik, er styreleder. Sheik avviser overfor Dagbladet at det er noen sammenheng mellom pengestøtten til Oslosenteret og hans henvendelse til Ørmen Johnsen. Bondevik har ikke selv vært involvert i kontakten med den tidligere stortingsrepresentanten om nominasjonsspørsmålet.

Men Ørmen Johnsen forteller Dagbladet at Sheikh formidlet at Bondevik gikk god for pastoren. På bakgrunn av Dagbladets opplysninger sier den tidligere stortingsrepresentanten at hun ikke ville ha nominert Father Edeh hvis hun hadde kjent til pengestøtten. Hun hadde ikke hørt om pastoren før møtet med Sheikh, forteller hun.

Også Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad reagerer på henvendelsen Ørmen Johnsen fikk. Det «kan virke som man ikke har spilt med helt åpne kort», sier Njølstad. Han legger på generelt grunnlag til at det ikke er bra for prisens anseelse dersom det kan oppstå tvil om økonomiske transaksjoner ligger til grunn for nominasjoner. Bare at det oppstår tvil, kan utgjøre et problem for prisens integritet og omdømme, sier han.

Disse ordene treffer prosjektet til Bondevik, Sheikh og Oslosenteret midtskips. Fra før har en rekke menneskerettighetseksperter reagert på andre avsløringer vi har hatt om pengestøtte som har tilfalt Oslosenteret fra organisasjonen Muslim World League (MWL). Både Bondevik og Sheikh har hevdet at MWL er fristilt fra saudiarabiske myndigheter, men et stort, internasjonalt ekspertkorps er tydelige på at organisasjonen brukes av Saudi-Arabia til å hvitvaske regimets rykte. Norsk og amerikansk UD mener også at MWL har tette bånd til Saudi-Arabia.

Våre artikler har vist forhold som er svært problematiske. Sheikh og Bondevik har likevel forsøkt å tåkelegge avsløringene, også ved å rette anklager mot Dagbladet. Uten å kunne påpeke faktafeil eller tilbakevise funn, blir Dagbladet beskyldt for å være «mistenkeliggjørende» og ha en «forutinntatt agenda».

Nå truer denne nonchalante, privatpraktiserende utenrikspolitikken også med å ramme Nobelprisens rykte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer