DEBATT

Israel og Palestina

Slutt å støtte okkupasjonsmakten

For å få slutt på okkupasjonen av Palestina, må vi slutte å gjøre okkupasjonsmakten Israel sterkere gjennom våre forbindelser til den.

VI MÅ BIDRA: Når regjeringen viser manglende handlekraft, er det desto viktigere med grasrotinitiativ og lokale bidrag av kommuner for å få slutt på okkupasjonen av Palestina, skriver innsenderen. Bilde fra Gaza 25. mai i år. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
VI MÅ BIDRA: Når regjeringen viser manglende handlekraft, er det desto viktigere med grasrotinitiativ og lokale bidrag av kommuner for å få slutt på okkupasjonen av Palestina, skriver innsenderen. Bilde fra Gaza 25. mai i år. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter 11 dagers luftangrep på Gaza, er lyden av bomber, bygninger som raser sammen og barn som hyler, endelig over. Og nok en gang viser Sikkerhetsrådet seg handlingslammet når vetolandene med USA i spissen ikke ønsker å være med på en løsning.

Det er på tide at den norske regjeringen revurderer egen politikk og praksis. Vi må jobbe for en varig løsning på det som er kjernen av problemet: okkupasjonen av Palestina.

Israel har siden 1948 tatt seg større myndighet på palestinsk jord, okkupert Jerusalem og drevet med bosetterkolonialisme.

For å bidra til å få slutt på okkupasjonen, må Norge slutte å støtte okkupasjonsmakten. Regjeringen må sanksjonere okkupanten framfor å følge sin egen plattform om å styrke samarbeidet og handelen med Israel. Vi må slutte å gjøre okkupanten sterkere gjennom våre forbindelser til den.

Regjeringen er langt på vei til å realisere sin politikk om økt samarbeid og handel med Israel. I 2019 var den norske eksporten til Israel på 1,87 milliarder kroner, en økning på 750 millioner kroner fra 2018.

Norskproduserte våpendeler ender også hos Israel gjennom eksport til land som USA som selger videre til Israel. I 2014 ble norsk våpen brukt i bombingen av Gaza. Vi har ingen garanti på at det samme ikke har skjedd i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer