DEBATT

Israel og Palestina

Slutt å støtte okkupasjonsmakten

For å få slutt på okkupasjonen av Palestina, må vi slutte å gjøre okkupasjonsmakten Israel sterkere gjennom våre forbindelser til den.

VI MÅ BIDRA: Når regjeringen viser manglende handlekraft, er det desto viktigere med grasrotinitiativ og lokale bidrag av kommuner for å få slutt på okkupasjonen av Palestina, skriver innsenderen. Bilde fra Gaza 25. mai i år. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
VI MÅ BIDRA: Når regjeringen viser manglende handlekraft, er det desto viktigere med grasrotinitiativ og lokale bidrag av kommuner for å få slutt på okkupasjonen av Palestina, skriver innsenderen. Bilde fra Gaza 25. mai i år. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter 11 dagers luftangrep på Gaza, er lyden av bomber, bygninger som raser sammen og barn som hyler, endelig over. Og nok en gang viser Sikkerhetsrådet seg handlingslammet når vetolandene med USA i spissen ikke ønsker å være med på en løsning.

Det er på tide at den norske regjeringen revurderer egen politikk og praksis. Vi må jobbe for en varig løsning på det som er kjernen av problemet: okkupasjonen av Palestina.

Israel har siden 1948 tatt seg større myndighet på palestinsk jord, okkupert Jerusalem og drevet med bosetterkolonialisme.

For å bidra til å få slutt på okkupasjonen, må Norge slutte å støtte okkupasjonsmakten. Regjeringen må sanksjonere okkupanten framfor å følge sin egen plattform om å styrke samarbeidet og handelen med Israel. Vi må slutte å gjøre okkupanten sterkere gjennom våre forbindelser til den.

Regjeringen er langt på vei til å realisere sin politikk om økt samarbeid og handel med Israel. I 2019 var den norske eksporten til Israel på 1,87 milliarder kroner, en økning på 750 millioner kroner fra 2018.

Norskproduserte våpendeler ender også hos Israel gjennom eksport til land som USA som selger videre til Israel. I 2014 ble norsk våpen brukt i bombingen av Gaza. Vi har ingen garanti på at det samme ikke har skjedd i år.

Når regjeringen viser manglende handlekraft, er det desto viktigere med grasrotinitiativ og lokale bidrag av kommuner for å få slutt på okkupasjonen av Palestina.

DØDELISTE ANGREP: Gazas helseminister sier ifølge AP at 23 personer ble drept i luftangrepet fra Israel mot Gaza 16. mai. Det er det dødeligste enkeltangrepet siden krigen mellom Hamas og Israel startet for en uke siden. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Oslo, Viken Trondheim og Tromsø har gått foran med boikott av varer produsert på okkupert jord. Flere kommuner bør følge etter. Sivilsamfunnet demonstrerer, og organisasjoner krever at vår regjering og Oljefond slutter å investere våre sparepenger i okkupasjonen.

Presset nytter, og Oljefondet besluttet i forrige uke å stenge ute to selskaper som har bånd til ulovlige israelske bosettinger på Vestbredden. Dette trykket må vi som sivilsamfunn fortsette å holde oppe slik at Norge heller inntar en posisjon hvor vi gjør det ugunstig for okkupasjonen å fortsette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer