DEBATT

Endometriose

Slutt å ufarliggjøre kvinnesykdommer

Femti prosent av de med endometriose hadde vurdert selvmord. La det synke inn.

SMERTER: Det er mye enklere å feie kvinnesykdommer som ikke er klassifisert som alvorlige under teppet. Så da sitter vi her i smerter, skriver Elisabeth Raasholm Larby (bilde) og Ane Undhjem Løvereide. Foto: Ida Helene Bergersen.
SMERTER: Det er mye enklere å feie kvinnesykdommer som ikke er klassifisert som alvorlige under teppet. Så da sitter vi her i smerter, skriver Elisabeth Raasholm Larby (bilde) og Ane Undhjem Løvereide. Foto: Ida Helene Bergersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Må sykdommer ha høye dødstall før vi kan betegne dem som alvorlige? Selv om de fleste kvinner ikke dør av endometriose, er det likevel mange som ikke orker å leve med sykdommen. Det er alvorlig.

I løpet av de siste ukene har endometriose vært en snakkis blant både privatpersoner, influensere, politikere og helsepersonell. Vi har pratet mye om behandlingstilbud og behovet for et kompetanseløft over hele landet. Det vi ikke har snakket så mye om, er hva som kan skje hvis det ikke gjøres noe drastisk snart.

Endometriose har blitt hentet fram fra mørke kriker og kroker i norske hjem og underliv de siste ukene. Mange modige kvinner har delt såre og personlige opplevelser om hvordan det er å leve med sykdommen. De har ikke blitt tatt på alvor, og fremdeles forteller mange Endometrioseforeningen at de får sine plager bagatellisert, selv etter mediestormen som har rast den siste tiden.

Vi lurer på om dette kan henge sammen med samfunnets behov for å ufarliggjøre kvinnesykdommer. For når NRK for eksempel deler en lang sak om at unge jenter kaster opp av menssmerter, men endometriose ikke engang blir nevnt i artikkelen, har vi et problem. Og kanskje er problemet at vi ikke ser på typiske kvinneplager og kvinnesykdommer som alvorlige nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer