KOMMENTARER

Bertheussen-saken:

Slutten av første akt

Fredagens rettsmøte er neppe det siste vi får se av Laila Bertheussen.

ALVORLIG: Laila Bertheussen funnet kan bli funnet skyldig i trusler og angrep på de høyeste statsinstitusjoner, hennes samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara, daværende samfunssikkerhetsminister Yngvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Tegning: Fedor Sapegin
ALVORLIG: Laila Bertheussen funnet kan bli funnet skyldig i trusler og angrep på de høyeste statsinstitusjoner, hennes samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara, daværende samfunssikkerhetsminister Yngvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ytterst uvanlig, men hele dommen i saken mot Laila Bertheussen vil ikke bli lest opp i retten. At dommen kommer først tre måneder etter rettssaken tyder også på at den er svært omfangsrik. Fredag klokka 12 vil rettens administrator Yngvil Thue først lese domsavsigelsen, så lese utdrag fra dommen og redegjøre for resten av innholdet.

Laila Bertheussen kan bli funnet skyldig i trusler og angrep på de høyeste statsinstitusjoner, hennes samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara, daværende samfunnssikkerhetsminister Yngvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Påstanden om to års fengsel virker i så fall som en streng, men rimelig straff.

Tiltalen omfatter åtte tilfeller av trusselbrev og hærverk, blant dem flere brannstiftelser. Truslene var egnet til å skremme og vekket med rette stor oppsikt, sympati med de berørte og krystallklare reaksjoner fra andre politikere og medier. Politiet mener tiltalte først og fremst ville ramme noen andre: De involverte i teateroppsetningen «Ways of Seeing». Uansett hvem som står bak er det ingen tvil om det som skjedde ble en hard påkjenning for teatergruppas regissør og skuespillere. Ikke minst fordi statsminister Erna Solberg var blant dem som kritiserte teaterfolkene mens de ble knyttet til angrepene mot justisministeren. Solberg har ennå ikke bedt om unnskyldning.

Hvis bevisene ikke har overbevist dommerne utover enhver rimelig tvil, må de frifinne Bertheussen. Søkelyset vil da raskt rettes mot politiet. Likhet for loven krever at politiet selvfølgelig etterforsker enhver kriminell handling uten politiske hensyn, og enhver tiltale ender ikke med fellende dom. Like selvfølgelig vil politiet være sikrest mulig i sin sak før de går til et så dramatisk skritt som å ransake justisministerens bolig og arrestere hans samboer. Alvoret og de mange hendelsene har da også ført til en imponerende og svært omfattende politietterforskning. Daværende PST-sjef, nåværende politidirektør Benedicte Bjørnland, må ha visst at siktelsen ville lede til statsrådens avgang. En for regjeringen Solberg tragisk avgang.

Og enda verre: Hvis Bertheussen er uskyldig, går en eller flere gjerningsmenn fri i gatene. Vedkommende har vist både vilje og evne til å gå til brutale, skremmende angrep på landets øverste ledelse. Hen har tatt seg inn i justisministerens bolig, tent på bilen og søppelkassa og har i månedsvis terrorisert både familien Bertheussen Wara og familien Tybring-Gjedde. Dette er kriminalitet egnet ikke bare til å skremme de direkte berørte, men også alle andre som engasjerer seg i demokratisk virksomhet og vurderer å påta seg politiske verv. Derfor er dette, som daværende justisminister Tor Mikkel Wara selv formulerte det: Angrep på demokratiet.

Uansett utfall i Oslo tingrett er fredagens rettsmøte neppe siste gang vi får se og høre Laila Bertheussen. Siden sist har hun åpnet instagram-kontoen sin og underholdt følgerne med ulike oppdateringer knyttet til saken. Tingrettsdommen er sannsynligvis bare slutten på første akt av dette dramaet. Dommen blir ganske sikkert anket - enten av Bertheussen selv etter en fellende dom, eller av påtalemyndigheten ved frifinnelse. Saken og etterforskningen har dessuten rullet videre også etter rettssaken. Bertheussen står tiltalt for hendelser fra desember 2018 til mars 2019. Men etter at hun ble pågrepet og siktet, begynte noen å sende en ny type brev – i hovedsak stilet til hennes advokat John Christian Elden. Disse brevene inneholder opplysninger og gjenstander som beviser at gjerningspersonen/e står bak. Avsender hevder å være en ukjent gruppe og at Bertheussen er uskyldig. Den tekniske etterforskningen av disse brevene var ikke ferdige i løpet av rettssaken, og de er ikke del av tiltalen. Etter rettssaken har også ekteparet Tybring-Gjedde mottatt et nytt brev. Med persille, en klar henvisning til da Bertheussen i retten karakteriserte dem som skremte gjess og persilleblad. Om Bertheussen har sendt dette, understreker det i alle fall at hun har rett i én ting: Bertheussen er ikke et persilleblad. Hun har framstått bemerkelsesverdig offensiv gjennom hele rettsprosessen.

Brevene får ingen betydning for tingrettsdommen, men kan bli del av ankerettssaken. De står som en slags cliff hanger til neste akt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer