LEDER

USA

Slutten på den usiviliserte krigen

USAs nye president er dømt til å lykkes. Dagbladet ønsker ham lykke til.

PRESIDENTEN: Joe Biden har allerede signert en rekke president-ordrer for å rulle tilbake Donald Trumps politikk. Foto: REUTERS / NTB
PRESIDENTEN: Joe Biden har allerede signert en rekke president-ordrer for å rulle tilbake Donald Trumps politikk. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

President Joe Biden. Det er en lettelse bare å si det. For det betyr at det er annen tone som er tilbake i Washington. En tone der respekt for kunnskap, sannhet og mennesker er tilbake. Og dette er ikke småtterier, det er store greier etter fire år med kunnskapsløshet, løgner og forakt for mennesker. Se bare hva Bidens pressetalskvinne Jen Psaki sa til journalister rett etter at den nye presidenten var sverget inn onsdag.

- Det er en ære å være her sammen med dere. Da presidenten tilbød meg jobben snakket vi om hvor viktig det er at sannhet og åpenhet er tilbake i presserommet. Jeg har dyp respekt for rollen til en fri og uavhengig presse i vårt demokrati.

VILL HYLLEST: Amanda Gorman (22) hylles etter at hun leste opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien til Joe Biden. Video: AP Vis mer

Ingen anklager om «Fake News» - falske nyheter. Ingen hysteriske anklager om pressen som «en folkefiende». Det politiske USA er tilbake til det normale. Og vi sitter igjen med en underlig følelse at det som er normalt - som for eksempel vanlig høflighet, respekt, og en viss dannelse - er det ekstraordinære. Så langt har Donald Trump og trumpismen bragt oss at det som i utgangspunktet er det normale oppleves som ekstraordinært.

President Joe Biden. I sin innsettelsestale onsdag snakket han blant annet om dette. Han snakket om behovet for å lege en splittet nasjon, og få slutt på det som langt på vei har blitt en ideologisk borgerkrig som avgåtte president Trump har gitt næring til med alle sine løgner og andre villfarelser. Biden brukte bildet borgerkrig - Civil war - og så et ordspill, og sa at USA måtte få slutt på det han kalte «this uncivil war». Altså den usiviliserte krigen.

Bildet er presist. Fordi det er nettopp det det er, usivilisert. Og denne mangelen på sivilisasjon kan ikke bekjempes med silkehansker. Trump har endret USA med sine «alternative fakta» og med å få mange ti-talls millioner amerikanere til å tro at valget ble stjålet. Dette må bekjempes med åpenhet og «faktiske fakta», og ikke bare med ullent snakk om enhet. Nå var ikke Biden ullen i sin innsettelsestale, men trumpismen må bekjempes med å sette på plass konspirasjons-sludder og hvit overmakts-ideologi. Det må settes standarder der løgner ikke sidestilles med sannhet, slik Trump langt på vei lyktes med å gjøre. Derfor er Joe Biden dømt til å lykkes. Vi ønsker ham lykke til med hans formidable oppgave.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer