LEDER

Slutten på FIFA

Internasjonal fotball er blitt til tung geopolitikk. Da må Europa ta ansvar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

GEOPOLITIKK: FIFA-presidenten blir mindre og mindre en idrettsleder, og mer og mer en geopolitisk storspiller. GABRIEL BOUYS / AFP

GEOPOLITIKK: FIFA-presidenten blir mindre og mindre en idrettsleder, og mer og mer en geopolitisk storspiller. GABRIEL BOUYS / AFP

Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Alt om VM

FIFA-president Gianni Infantino markerte sist lørdag den kommende åpningen av VM i Qatar med en pompøs, personlig tale. En uke seinere er hans belæring om rett og galt i verden i ferd med å bli enda mer personlig enn han hadde tenkt seg. For nå kan han snart miste bevegelsen sin.

BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse lørdag skaper kraftige reaksjoner fra fotballverden. Vis mer

Når du er sjef for det internasjonale fotballforbundet, har det vist seg umulig å miste jobben. Systemet er rigget for det. Den til enhver tid sittende presidenten styrer finansene slik at det blir spunnet tette bånd mellom ham og mange nok av FIFAs hele 211 medlemsnasjoner. FN har til sammenlikning 193 medlemsland.

Det er derfor det ikke nytter for Infantinos kritikere å gå løs på presidenten. Han blir gjenvalgt i mars uansett. 204 av 211 nasjonale fotballforbund har allerede ønsket ham lykke til. Det skjer ingen endring i fotballen selv. Men derimot i flere av storsamfunnene rundt.

For noen av de nasjonale fotballederne som av gammel vane gratulerte eneste presidentkandidaten i FIFA på forhånd, blir snart nødt til å trekke lykkeønskningene tilbake. Nå blir europeiske fotballsjefer i land etter land presset av opinionen til å ta avstand fra Gianni Infantino.

Det har en åpenbar forklaring. FIFA-presidenten blir mindre og mindre en idrettsleder, og mer og mer en geopolitisk storspiller. Han har allerede flyttet til Qatar og knyttet tette forbindelser til Saudi-Arabia. Samtidig har han begynt å forklare den pågående splittelsen mellom Russland og Vesten i et språk han har lært av Putin.

Ifølge Infantino er det Vestens forfall som ligger bak all kritikken av de manglende menneskerettighetene i Qatar. Vi er egentlig ikke interessert i andre kulturers ve og vel. Ifølge paret Infantino/Putin er Vesten bare dobbeltmoralsk for å beskytte egne interesser.

Det er da Europa er nødt til å svare, nettopp for å ta vare på de universelle menneskerettighetene. Sånt har ikke noe å gjøre med idrettspolitikk. Det gjelder å stå opp for de grunnleggende verdiene vi bygger fellesskapene våre på. Disse verdiene brytes når det blir forbudt å markere på VM-banene at hvert menneske har samme unike verdi.

På den måten blir fotballen en viktig kulturkamp også for de som er utenfor sporten. Det er grunnen til at EU-parlamentet torsdag med overveldende flertall fordømt Infantinos FIFA. Nå kommer de sentrale europeiske politikerne til å presse sine egne fotballforbund til konkret å følge opp denne fordømmelsen.

I praksis betyr det at FIFA er i spill. Den europeiske fotballen må være villig til å bryte ut for å stoppe Infantinos nære allianse med autoritære regimer. Det er en nitrist utvikling for verdens viktigste sport, men her er det mer på spill enn det som kan vinnes i et fotball-VM.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer