DEBATT

Likhetslandet Norge:

Smil, du har gjort en dårlig deal

Vi har lommer av mistillit i tillitslandet. Hvis vi ikke vokter oss, kan deler av befolkningen bli stående permanent utenfor det demokratiske fellesskapet.

LAV TILLIT: Nesten en av fire valgte å ikke stemme i 2021, og en av ti har liten eller ingen tillit til politikere og nesten en av tre mener det politiske systemet ikke – eller bare i svært liten grad – tillater folk å påvirke myndighetene, skriver kronikkforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB
LAV TILLIT: Nesten en av fire valgte å ikke stemme i 2021, og en av ti har liten eller ingen tillit til politikere og nesten en av tre mener det politiske systemet ikke – eller bare i svært liten grad – tillater folk å påvirke myndighetene, skriver kronikkforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For mange er hverdagen i ferd med å komme tilbake nå. Det er ok å gå på samme side som noen på fortauet, greit å sitte ved siden av noen på bussen, bent fram hyggelig å få en klem av noen du er glad i, selv utenfor din nærmeste kohort.

Men vi kommer ikke ut av dette på likt. Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest av kriser, ifølge pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund.

Corona har også vært et slag i magen på de samme som fra før ikke stolte på politikere eller stemte ved valg. Jeg frykter lommene av politisk mistillit kan vokse seg større. Ikke fordi folk ikke får lov til å delta, men fordi de ikke føler systemet er til for dem.

Diskusjonene om det norske demokratiets tilstand – et system som er friskt, ikke sykt – bør ha disse lommene som utgangspunkt. Nesten en av fire valgte å ikke stemme i 2021, og en av ti har liten eller ingen tillit til politikere og nesten en av tre mener det politiske systemet ikke – eller bare i svært liten grad – tillater folk å påvirke myndighetene. Det er faktisk ikke uvesentlig, selv om tilstanden er blant de aller beste i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer