<strong>DU OG JEG:</strong> Brevskriverne Kim Jong-un og Donald Trump fra deres første møre i Singapore i juni 2018. Foto: AFP / NTB Scanpix
DU OG JEG: Brevskriverne Kim Jong-un og Donald Trump fra deres første møre i Singapore i juni 2018. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Donald Trump

Smisker i verdensklasse

Bob Woodwards oppsiktsvekkende intervjuer med Donald Trump klistrer USAs president fast til corona-viruset, og avslører en ytterst naiv utenrikspolitiker.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På en dag da stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) får generøs twitter-takk fra selveste Donald Trump fordi han har foreslått USAs president til neste års Nobels fredspris, så passer det kanskje dårlig at det blir kjent hvor inderlig Trump har smisket med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Det er USAs stjerne-journalist gjennom flere generasjoner, Bob Woodward, som i sin bok «Rage» - Raseri - har intervjuet Trump. Vi har altså Trumps egne ord for hans utilstrekkelighet både i behandlingen av corona-viruset, og i omgangen med Kim Jong-un. Kim er utpekt av FN til verdens diktator i særklasse, som styrer et land preget av en spesielt utspekulert ondskap. Kim er mannen som Trump etter å ha møtt ham tre ganger, tidligere har sagt at han har blitt forelsket i.

Når innholdet i brevskrivingen mellom de to nå er kjent gjennom Woodwards bok, vet vi at forelskelsen er både platt og krypende. Smisking er - som vi vet - ikke noe godt utgangspunkt for kjærlighet. Likevel så er det smisking Kim bedriver etter det katastrofale møtet i Hanoi i februar 2019. Det var det møtet Trump forlot før det var ferdig fordi de to ikke kom noen vei, fordi Kim ikke var villig til å skrote annet av sitt atomvåpen-relaterte arsenal, enn symbolske ting som ei utskytingsrampe og et prøvesprengings-område som tidligere prøvesprenginger allerede hadde gjort ubrukelig. Noen måneder etterpå skriver Kim dette. Smiskende.

- Hvert minutt vi delte for 103 dager siden i Hanoi var også et ærefullt øyeblikk. Jeg tror også at det dype og spesielle vennskapet mellom oss vil virke som en magisk kraft, skriver Kim i juni 2019. Og Trump bekrefter vennskapets magiske kraft:

- Bare du og jeg, sammen, kan løse problemene mellom landene våre og få en slutt på nesten 70 år med fiendskap, bringe en æra av velstand til den koreanske halvøya som vil overgå våre største forventninger - og du vil være den som leder. Det vil være historisk, svarer Trump. Også han smiskende.

«Bare du og jeg, sammen...», og «du vil være den som leder...», skriver Trump til mannen som FN i 2014 i en rapport skrev var ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten. Begrepet er en del av folkeretten og ble første gang brukt juridisk i rettsoppgjøret etter Hitler-Tysklands fall etter 2. verdenskrig. Det er altså snakk om ondskap i aller øverste divisjon.

- Disse bruddenes (på menneskerettighetene) alvor, omfang og karakter avslører en stat som ikke har noen parallell i vår samtid, slo FN-rapporten fast. Om mannen som er gjenstand for Donald Trumps nærmest intime smisking. Noe som ikke er dagligdags i moderne diplomati.

Dette er selvsagt opprørende. Men i USA er det minst like opprørende at Woodward også får Trump til å snakke om corona-viruset. Snaue to måneder før presidentvalget 3. november, så er det dynamitt i Woodwards samtale. Der går det fram at Trump visste hvor farlig viruset var. Og at han i realiteten førte Amerika bak lyset med å prøve å bagatellisere det. I en samtale med Woodward 7. februar sa Trump at viruset kanskje er fem ganger så dødelig som vanlig influensa. 19 dager seinere sier han på en pressekonferanse at viruset «er som en vanlig influensa». Seinere legger han til: «Som vil forsvinne av seg selv. Som et mirakel». Trump har siden innholdet i Woodwards bok ble kjent fått massiv kritikk for å underspille alvoret, ikke minst av demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

- Han visste hvor farlig det var. Mens den dødelige sykdommen skar gjennom landet vårt, feilet han med å gjøre jobben sin med vilje. Det var et liv-og-død-forræderi mot det amerikanske folk, sier Biden.

Trump forsvarer seg mot kritikken med å si at han ikke ville bidra til å skape panikk i befolkningen. Til nå er nesten 200 000 døde av viruset i USA, det høyeste tallet i noe land i verden. Mens Trump - også etter den siste kritikken - skryter av hvor fantastisk han har taklet viruset.

En smisker i særklasse og en døgenikt. Bob Woodward har gjort jobben sin igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer