LEDER

USA og Kina

Snakker ikke samme språk

Joe Biden og Xi Jinping har snakket sammen. Eller mer presist - forbi hverandre.

ENIGE: Om å være uenige. USAs president Joe Biden og hans kinesiske kollega Xi Jinping. Foto: REUTERS / NTB
ENIGE: Om å være uenige. USAs president Joe Biden og hans kinesiske kollega Xi Jinping. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka snakket verdens to mektigste, USAs president Joe Biden, og Kinas president Xi Jinping, sammen. I samfulle tre og en halv time snakket de via en videolink mellom Washington og Beijing. Det er bra, fordi den stadig mer åpne rivaliseringen mellom de to globale gigantene er det som kommer til å prege verdens geopolitikk i åra som kommer. Derfor er det bra at de to forsikret hverandre om sine gode hensikter. Biden gikk gjennom sine tale-punkter om demokrati, menneskerettigheter, tyveri av teknologi og intellektuell eiendom, og Kines territorielle ekspansjon i Sør-Kina havet. Mens Xi minnet om Kinas «røde linje» i forhold til Taiwan.

Til tross for at USA og Kina på klimamøtet i Glasgow nylig overrasket med at de så eksplisitt ville arbeide sammen for å nå klimamål, så er det fortsatt mye mer som skiller gigantenes posisjoner og perspektiver, enn som forener dem. Det ble ikke mindre i løpet av samtalen, selv om den aggressive tonen, som ofte ellers preger nyhetsbildet, ble tonet ned. Allerede i timene etter samtalen tirsdag kunne man se resultater av samtalen, blant annet at Kina begynte å utstede presseakkrediteringer til amerikanske journalister som har vært nektet arbeidstillatelse i Kina. Det er fascinerende å se hvor effektive autoritære byråkratier kan være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer