LEDER

USA og Kina

Snakker ikke samme språk

Joe Biden og Xi Jinping har snakket sammen. Eller mer presist - forbi hverandre.

ENIGE: Om å være uenige. USAs president Joe Biden og hans kinesiske kollega Xi Jinping. Foto: REUTERS / NTB
ENIGE: Om å være uenige. USAs president Joe Biden og hans kinesiske kollega Xi Jinping. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka snakket verdens to mektigste, USAs president Joe Biden, og Kinas president Xi Jinping, sammen. I samfulle tre og en halv time snakket de via en videolink mellom Washington og Beijing. Det er bra, fordi den stadig mer åpne rivaliseringen mellom de to globale gigantene er det som kommer til å prege verdens geopolitikk i åra som kommer. Derfor er det bra at de to forsikret hverandre om sine gode hensikter. Biden gikk gjennom sine tale-punkter om demokrati, menneskerettigheter, tyveri av teknologi og intellektuell eiendom, og Kines territorielle ekspansjon i Sør-Kina havet. Mens Xi minnet om Kinas «røde linje» i forhold til Taiwan.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Til tross for at USA og Kina på klimamøtet i Glasgow nylig overrasket med at de så eksplisitt ville arbeide sammen for å nå klimamål, så er det fortsatt mye mer som skiller gigantenes posisjoner og perspektiver, enn som forener dem. Det ble ikke mindre i løpet av samtalen, selv om den aggressive tonen, som ofte ellers preger nyhetsbildet, ble tonet ned. Allerede i timene etter samtalen tirsdag kunne man se resultater av samtalen, blant annet at Kina begynte å utstede presseakkrediteringer til amerikanske journalister som har vært nektet arbeidstillatelse i Kina. Det er fascinerende å se hvor effektive autoritære byråkratier kan være.

Og nettopp effektivitet er et stikkord for samarbeidet - eller fravær av samarbeid - mellom de to landene. I løpet av noen uker så vil Biden tromme sammen til et «toppmøte for demokrati», erklært som det kanskje viktigste initiativ i hans presidentperiode. Det er ment å bygge en allianse av demokratier, for ideologisk, økonomisk og geografisk å forsvare demokrati mot diktatur og autoritært styre.

Det er åpenbart hvem motparten er i denne globale kampen. Men det er ikke åpenbart hvem som vil vinne av den amerikanske modellen eller den kinesiske ettpartimodellen. I januar så vi det for anledningen eksepsjonelt dysfunksjonelle amerikanske demokratiet eksponert for all verden med stormingen av Kongressen i Washington, mens Kina på sin side «gjenopprettet orden», og knuste demokratiforkjemperne i Hongkong. Og om et år så har vi mellomvalget til begge hus i kongressen, som ifølge meningsmålinger vil bli vunnet at republikanerne, og etterlate seg et nærmest handlingslammet politisk USA i et dypt splittet land. Mens i Kina så vil Xi nettopp da sementere sin makt som diktator med større makt enn noen siden Mao.

Biden og Xi kan nok snakke sammen, og det er bra. Men de snakker ikke samme språk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer