KOMMENTARER

Sánchez binder opp Catalonia

Det er klare tegn til tøvær mellom regjeringene i Spania og Catalonia, skriver Einar Hagvaag.

TØVÆR: Statsminister Pedro Sánchez tar imot Catalonias president, Pere Aragonès, i Moncloa-palasset i Madrid 29. juni foran spanske og katalanske flagg. Nå vil de samarbeide om felles prosjekter. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / NTB
TØVÆR: Statsminister Pedro Sánchez tar imot Catalonias president, Pere Aragonès, i Moncloa-palasset i Madrid 29. juni foran spanske og katalanske flagg. Nå vil de samarbeide om felles prosjekter. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter ti års krig i politiske skyttergraver mellom Madrid og Barcelona kan en æra være over og en ny æra med forhandlinger, forlik og avtaler være innledet. Pedro Sánchez, statsministeren i Spania fra Sosialistpartiet (PSOE), har en plan for å binde opp lederne i landsdelen Catalonia gjennom to store felles prosjekter som kan utsette striden om å løsrive Catalonia fra Spania i alle fall til 2030. De to lure trekkene fra Sánchez er å støtte og bidra til å utvide den overbelastede flyplassen El Prat utenfor Barcelona og til å skaffe Catalonia De Olympiske Vinterlekene i 2030.

Men her er det mange politiske skjær i sjøen, som lett kan lede til havari.

De katalanske forkjemperne for uavhengighet har ikke lenger vind i seilene. «El Procès», som de kalte sitt forsøk på å bryte ut av Spania, varte fra 2012 til 2021. Det toppet seg i ei ulovlig folkeavstemning 1. oktober 2017 og et vedtak i Parlamentet i Catalonia 27. oktober samme år som erklærte uavhengighet, men som ikke førte til noe.

Flere forhold har dempet spenningene i Catalonia. Pandemien har gitt folk helt nye vansker å hanskes med. Folkemøter og demonstrasjoner har vært umulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer