Sol mot Putin

Troll tåler som kjent ikke sol.

LYSERE TIDER: Hadde vi sett lyset tidligere, hadde Putin hatt mindre våpen. Foto: Shutterstock
LYSERE TIDER: Hadde vi sett lyset tidligere, hadde Putin hatt mindre våpen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi står visstnok i en strømkrise. Putin struper gassleveransene til Tyskland og setter press på energimarkedet i Europa. Gjennom forbindelser til Sverige og våre kabler til Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia er vi koblet til dette markedet.

Det er lett å være etterpåklok, men vi lot en diktator komme i en posisjon hvor han kan skalte og valte med strøm (lys, varme og matlaging…) i hele Europa. Og attpåtil kornforsyningene til millioner av mennesker gjennom å blokkere havner i Svartehavet.

Folk som er opptatt av solenergi har fått nye argumenter helt gratis: Nå handler solpanelene også om sikkerhet. Og med skyhøye strømpriser betaler investeringen seg raskere enn noensinne.

Mens krigen raste og skogbrannene herjet, lå vi strødd på Sydens solsenger i sommer. Med paraplydrinken i den ene hånda og solkremen i den andre - var det noen som lurte på hvorfor i all verden man ikke bygger solceller for harde livet her i Syden?

Det har ikke skjedd ennå, men noe er på beddingen. Ta Portugal, for eksempel. Siden 2020 har landet klart å doble solstrøm-produksjon til dagens to gigawatt. Ikke all verden ennå, men 220 solcelleprosjekter er nå satt i sving.

I den siste rapporten legges en aggressiv plan for dagen: Fornybar energiproduksjon skal dobles innen 2030. Mesteparten skal nettopp komme fra sol. Det betyr at kapasiteten må tidobles. I tillegg skal vindproduksjonen dobles.

Russia's President Vladimir Putin attends a parade marking Navy Day in Saint Petersburg, Russia July 31, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov
Russia's President Vladimir Putin attends a parade marking Navy Day in Saint Petersburg, Russia July 31, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer

Med bokstavelig talt et hav å ta av, burde det være duket for litt havvind også. Både Norge og Portugal har som kjent Atlanterhavet som nærmeste nabo.

Portugals rapport kom før russernes invasjon. Nå handler det om å få ræva i gir, som det heter. Solceller går kjapt å bygge – havvind går tregt i forhold. EU har allerede blitt enige om å redusere gassbruken med 15 prosent fra august til mars. Fra politisk hold er nå tydelig at man skal vekk fra olje og gass. Så raskt som mulig. For nå dreier det seg om sikkerhet også. Og økonomi. Klima var ikke nok.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer