Psykisk helse

Soldater tør ikke søke hjelp

Forsvaret lever i det som best kan beskrives som et ekkokammer der alle angivelig er friske.

UKULTUR: Stemplet i journalen følger deg ut forsvarskarrieren. Det er en bekymringsfull kultur, skriver innleggsforfatteren. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB
UKULTUR: Stemplet i journalen følger deg ut forsvarskarrieren. Det er en bekymringsfull kultur, skriver innleggsforfatteren. Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Psykisk helse er viktig og i vinden for tiden. Vi er tross alt i 2021. Det er noe vi bør applaudere, likevel er det ikke alle som har skjønt verken alvoret eller viktigheten av psykisk helse. I samfunnet søker mange hjelp. I Forsvaret søker ikke soldater hjelp, i frykt for konsekvensene de vil møte når de sliter psykisk.

Forsvaret lever i det som best kan beskrives som et ekkokammer der alle angivelig er friske, foruten en liten knippe veteraner, og om en soldat søker hjelp virker det som psykologer brukes for å sykeliggjøre og diagnostisere, framfor å gi hjelp. Vi må spørre oss selv om en organisasjon med denne tankegangen er den vi ønsker å sende over 8000 av våre unge, lovende til hvert år.

Hva skjer dersom en av Norges største arbeidsgivere gir sparken og fryser ut personell som søker psykologisk hjelp? Det ender med at de færreste søker hjelp. Gjør det at organisasjonen blir friskmeldt for psykiske problemer hos personellet sitt? På papiret, kanskje. I praksis er historien trolig en helt annen. Det er et kjent råd i Forsvaret som sier at om du sliter, søk hjelp sivilt, eller la være. Stemplet i journalen følger deg ut forsvarskarrieren. Det er en bekymringsfull kultur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer