LEDER

Politisk barometer:

Solid støtte til Erna

Høyres framgang er det mest bemerkelsesverdige ved månedens politiske barometer.

MED GRUNN TIL Å SMILE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har fått en knallstart på den lange valgkampen. Her sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Heiko Junge / NTB
MED GRUNN TIL Å SMILE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har fått en knallstart på den lange valgkampen. Her sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Erna Solberg har god grunn til å smile av januarmålingen Ipsos har gjennomført for Dagbladet. Høyre er her suverent landets største parti med 25,4 prosent, et voldsomt hopp fra desembermålingen på 18,9 prosent. Vi tipper også Trygve Slagsvold Vedums karakteristiske latter høres godt der han er, når han ser at Senterpartiet (Sp) får hele 21,4 prosent på denne målingen.

Jonas Gahr Støre har tilsvarende grunn til å være bekymret. Arbeiderpartiet (Ap) får 20,4 prosent og er på denne målingen landets tredje største parti, for aller første gang på våre målinger. Alt dette henger selvfølgelig sammen.

I desember var Sp for første gang landets største parti på Dagbladets måling, og for første gang over 20 prosent. Partiets voldsomme framgang de siste åra skyldes at både internasjonale trender og regjeringens politikk har forsterket den tradisjonelle sentrum/periferi-aksen, men også at partiet har hentet ut mye av den populistiske appellen som i en rekke andre land har blitt utnyttet av høyrepopulister. I tillegg har Vedum selv gjort en formidabel jobb med å fronte et parti i framgang, slikt er alltid selvforsterkende.

På samme måte sliter Arbeiderpartiet med en fortelling der gull blir til gråstein og de tilsynelatende ikke kan gjøre noe riktig. Dynamikken mellom de to partiene og sannsynlig regjeringspartner SV er noe av det mest spennende å følge fram mot valget og i tida etterpå. Det dreier seg ikke bare om hvem som skal være statsminister, men om hvilken politisk retning en slik regjering skal ha.

Den siste tida har regjeringen fått sterkere kritikk enn før for ulike deler av håndteringen av pandemien. Dette kommer vi til å se mer av gjennom valgåret. Men velgernes tillit til statsminister Erna Solberg har vært svært høy hele veien, og er en viktig forklaring på at også Høyre nå går fram. I usikre tider søker velgere trygghet. For Arbeiderpartiet gir det grunn til hodepine at dette ikke også gagner dem.

Høyres problem er at velgerne likevel ønsker seg en annen regjering, venstresida har hatt klart flertall på målingene siden august 2018. Men til tross for både Senterpartiets og Arbeiderpartiets historiske resultater: Høyres framgang er det mest bemerkelsesverdige ved månedens politiske barometer. Det er fremdeles åtte måneder igjen til valget. Erna Solberg har fått en knallstart på den lange valgkampen. Hun har solid støtte i befolkningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer