LEDER

Sorry, Halvdan Sivertsen

Kulturhovedstaden Bodø gjorde helt rett da den framhevet samisk kultur i åpningsshowet.

SANG IKKE: Halvdan Sivertsen er en kjent stemme fra nord, men han fikk bare snakke under lørdagens åpningsshow. Her under Rockheim hall of fame i 2020. Foto: Scanpix
SANG IKKE: Halvdan Sivertsen er en kjent stemme fra nord, men han fikk bare snakke under lørdagens åpningsshow. Her under Rockheim hall of fame i 2020. Foto: Scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det kunne knapt bli norskere, det kunne knapt bli mer storslagent: Vi fikk Saltstraumen, ørn og kneisende fjelltopper. En skiløper i rød anorakk suste nedover den snødekte fjellsiden. Da hun kom til bunns og tok av seg bøffen, viste det seg å være dronning Sonja, som erklærte Bodø som Europeisk kulturhovedstad 2024 for åpnet. Hele 20 000 bodøværinger overvar lørdagens åpningsshow i Bodø havn, det var direktesending på NRK rett etter MGP-finale, både Sonja og statsministeren var til stede. I løpet av det neste året skal Norge bruke 300 millioner kroner på over tusen kulturarrangementer i og rundt Bodø.

Nå raser debatten om selve åpningsshowet. I et innlegg i Avisa Nordland, fikk det kritikk for å være for sentrert rundt det samiske kulturuttrykket. På Dagsnytt 18 utbroderte tekstforfatter Eva Kristine Jentoft sitt syn: Det var en manglende balanse mellom de ulike kulturelle uttrykkene man har i regionen og i Bodø, mente hun, hun savnet Halvdan Sivertsen og Kråkesølv. Flere reagerte også på at artist Ella Marie Hætta Isaken kom med en politisk markering under showet. «This is sami land», sto det på jakka hennes. Debatten som fulgte har vært preget av så mye grums og skittkasting, at ordføreren måtte rykke ut og be bodøværingene besinne seg.

Tradisjonen med europeiske kulturhovedsteder går helt tilbake til 1985. Formålet er primært, ifølge EUs nettsider, å løfte fram den rike og mangfoldige kulturen i Europa, å knytte Europas befolkning tettere sammen og å feire våre kulturelle likheter. Sekundært er satsingen blant annet en mulighet til å «puste nytt liv i byens kulturliv og styrke inntrykket av byen i innbyggernes øyne».

Beklager Halvdan Sivertsen, men det er ikke «Sommerfuggel i Vinterland» som er det mest interessante med norsk kultur akkurat nå. Tvert imot, har kulturhovedstaden Bodø gjort helt rett når de i så stor grad har framhevet samiske kulturuttrykk i sitt åpningsshow og åpningsuke. Samisk kultur opplever en sterk medvindsbølge, og stor internasjonal oppmerksomhet om dagen, blant annet næret av aktivismen rundt Fosen-saken. Mari Boine er kanskje på «Hver gang vi møtes», men hun er først og fremst en stjerne på det internasjonale musikk-kartet.

Kultur skal skape debatt, om hvem vi er og hvordan vi skal forholde oss til hverandre. Slik sett har Bodø som europeisk kulturhovedstad allerede lyktes. Gratulerer med en vellykket åpning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn