DEBATT

Gunhild Stordalen:

Sorry, Krøger

Dagbladet-anmelder Cathrine Krøger ga min nye bok terningkast to, noe som tilsvarer mitt eget terningkast i den påfølgende debatten.

- PINLIG: Lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen tordnet mot Dagbladets bokanmelder Cathrine Krøger under Dagsnytt 18 5. januar, etter at sistnevnte slaktet Stordalens nye bok «Min medisin - Fem pilarer til bedre helse og et godt liv». Video: NRK Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke likte at boka «Min medisin» ble hardt håndtert av Cathrine Krøger, noe hun selvsagt står fritt til å gjøre. Det er jobben hennes, og jeg skal tåle både positive og negative innspill når jeg trer inni det offentlige rom.

Da jeg møtte Krøger i «Dagsnytt 18» forleden, levde jeg rett og slett ikke opp til hvordan en god debattant bør være. Jeg var til dels aggressiv og ovenfra og ned.

Det som fikk sikringen til å ryke var debatten rundt det norske helsevesenet, og påstanden om at jeg mener alvorlig sykdom er rent selvforskyldt. Mitt anliggende er ikke å avfeie skolemedisinen, slik Krøger mener jeg gjør.

Som sykepleier har Krøger bred erfaring med hvor mye godt arbeid som blir gjort på norske sykehus, og jeg er selv et levende bevis på at moderne medisin redder liv og er helt nødvendig. Samtidig mener jeg at helsevesenet ikke flinke nok til å forebygge sykdom, og de kan bli langt flinkere til å se helhetlig på pasienter og sykdomsforløp.

Faktum er at vi lever lengre, men ikke nødvendigvis friskere liv. Vi får stadig mer komplekse sykdommer. En stor studie fra Storbritannia viser at andelen av de over 65 år med fire sykdommer - eller flere - ventes å dobles innen 2035. Rundt en tredjedel av disse pasientene forventes å ha en mental lidelse.

Ikke-smittsomme sykdommer tar flest liv både globalt og i Norge. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan 80 prosent av prematur hjertesykdom, slag og diabetes, og opptil halvparten av alle krefttilfeller, forebygges med en sunnere livsstil.

Forebygging er helt klart den mest kostnadseffektive, langsiktige strategien for å håndtere epidemien av livsstilssykdommer, men mangel på bevissthet rundt temaet, gjør at det ikke iverksettes gode nok tiltak, ifølge WHO. Bare tre prosent av helsebudsjettene i OECD-land brukes på forebygging.

Jeg mener derfor at skolemedisinen og helsevesenet har et for ensidig fokus på behandling. Vi glemmer at forebygging alltid er bedre når det er mulig. Med unntak for kreft og infeksjoner, vil de fleste medisiner bare holde sykdommen i sjakk. De kurerer ikke. Vi må derfor gjøre begge deler. Forebygge og behandle.

I tillegg lever vi i et samfunn som gjør mange syke. Flertallet i Norge sliter med overvekt, og over 23 prosent av alle nordmenn - nær én million mennesker - har fedme ifølge Menon Economics, som anslår at dette koster samfunnet 68 milliarder kroner årlig.

Da handler det også om politikk, hvor et åpenbart sted å starte er å gjøre sunn mat billigere og mer tilgjengelig. Som jeg skriver i mitt innlegg på NRK Ytring før jul, kan et første skritt være å fjerne moms på frukt og grønt.

Vi må rett og slett gjøre noe med rotårsakene, og tilrettelegge for at flere kan holde seg utenfor sykehusene. Det er dette boka handler om.

Epidemien av fedme og livsstilssykdommer lar seg ikke løse uten forebygging. Når vi vet at lavgradige inflammasjon er fellesnevneren for de fleste moderne sykdommer, og drives i stor grad av mangel på søvn og fysisk aktivitet, usunt kosthold og stress, så må vi gjøre noe med dem.

Da må de fem pilarene i boka plukkes fram: Søvn, mat, hvile, nærhet og trening. Her er Krøger og jeg uenige. Det er, som hun sier, kanskje banalt og noe de aller fleste vet om. Jeg mener likevel at det er altfor lite oppmerksomhet rundt sammenhengene og forebyggende helse, både i helseutdanningene og i samfunnet for øvrig.

Derfor skrev jeg boka. Det er ingen medisinsk lærebok, men en beskrivelse av min egen helsereise. Jeg håper den kan gjøre veien til bedre helse kortere for noen andre, gi noen innspill og motivere til å justere på egne rutiner.

Selv har jeg fått et mye bedre og mer harmonisk liv av å endre kurs. Det betyr likevel ikke at jeg er i mål, og iblant tråkker jeg feil – slik jeg gjorde i debatten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer