DEBATT

Barnas digitale trygghet

Sosiale medier må ta ansvaret selv

Ansvaret for å oppdage og rapportere potensielt skadelig eller voldelig innhold på sosiale medier, er i stor grad skjøvet over på brukerne. Slik bør det ikke være. Barn og ungdom skal ikke måtte være moderatorer på sosiale medier.

SOSIALE MEDIER: Før vi klarer å koordinere innsatsen mot skadelig innhold bedre her hjemme og jobbe aktivt i nasjonale og internasjonale fora for tydelige krav til digitale tjenester der barna våre bruker mye tid, er det dessverre nettopp barna som må ta støyten, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB
SOSIALE MEDIER: Før vi klarer å koordinere innsatsen mot skadelig innhold bedre her hjemme og jobbe aktivt i nasjonale og internasjonale fora for tydelige krav til digitale tjenester der barna våre bruker mye tid, er det dessverre nettopp barna som må ta støyten, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Barn skal ikke bli utsatt for selvmordsvideoer på sosiale medier. For å få plattformene til å ta et større ansvar, og ikke skyve mediebrukerne foran seg, må vi styrke den nasjonale innsatsen for barns digitale trygghet.

De siste ukene har det på det sosiale mediet Tik Tok vært delt en video av en mann som tar sitt eget liv. Videoen skal opprinnelig ha blitt streamet på Facebook live, før den ble delt videre på TikTok, som er særlig populært blant de yngste barna.

Selv om det er sjokkerende å høre at slike videoer finnes og spres, er det dessverre ikke første gang, og det blir sikkert ikke siste. Vi vet at barn har vært vitner til henrettelser, terrorangrep og andre typer skremmende bilder og videoer i sosiale medier.

Plattformene må ta større ansvar. Men fortsatt er det opp til hver enkelt av oss som bruker tjenester på sosiale medier, å varsle, blokkere og rapportere for å få fjernet slikt innhold.

I kjølvannet av NRK-dokumentaren Trigger Warning, kom det for eksempel fram at Instagram lot bilder og videoer av selvmord og selvskading ligge på sine sider i over tre måneder, til tross for at plattformen kjente til at dette innholdet var publisert. Dette holder ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer