DEBATT

Kritikk av coronatiltak

Sosialt selvmord å være kritisk

Det gir en dårlig smak i munnen å sende ansatte på hjemmekontor når det fortsatt er fritt fram for å dra på Ikea. Men kommunikasjonslinja regjeringen har lagt seg på har gjort at det er blitt sosialt selvmord å stille kritiske spørsmål om tiltakene.

SETTES I BÅS: - Våger man å stille spørsmål, blir man fort puttet i bås med konspirasjonsteoretikere, skriver Mai-Bente Paulsen. Foto: Privat
SETTES I BÅS: - Våger man å stille spørsmål, blir man fort puttet i bås med konspirasjonsteoretikere, skriver Mai-Bente Paulsen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Det er vanskelig å skille hva som er symbolpolitikk og hig etter å vise politisk handlekraft, og hva som er tiltak gjort av reelle smittevernhensyn. Er du kunnskapsbedrift må̊ du sende de ansatte på hjemmekontor, men det er fritt fram å handle på kjøpesentrene.

Myndighetene må̊ fortelle oss mer om fordeler og ulemper ved tiltakene, slik lege og professor Mette Kalager påpekte i «Debatten» 19. november. Det er krevende å forstå hvorfor treningssentrene i Oslo har vært stengt siden november, selv om handelsorganisasjonen Virke kan fortelle om at det bare er to smittetilfeller som kan spores tilbake til treningssentre.

Når det brister i logikken er det vanskelig å få̊ folk med på det de kalte en dugnad.

Nordmenn ønsker å bidra til å holde smitten nede, men myndighetene bør være langt mer åpne for å framheve fordeler og ulemper rundt nedstengningen, og dermed la hvermannsen skjønne logikken. Og da må̊ vi samtidig åpne opp for debatten rundt de folkehelsemessige konsekvensene nedstengningen fører til. Men det har vist seg å være en vanskelig øvelse.

Fredrik Solvang ble i eget program irettesatt av helseminister Bent Høie da han påpekte at FHI sier det er et svakt vitenskapelig grunnlag for å anbefale bruk av munnbind. Høie brukte hersketeknikker av øverste klasse da han svarte, «Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer