LEDER

Nato-søknad:

Søta brors mareritt

Koranbrenningen har skapt ny dramatikk rundt Sveriges Nato-søknad. Men det er ingen grunn til å la seg vippe av pinnen.

PRESS: Ulf Kristersson navigerer Nato-søknaden under sterkt press. Foto: AP / NTB / Jean-Francois Badias
PRESS: Ulf Kristersson navigerer Nato-søknaden under sterkt press. Foto: AP / NTB / Jean-Francois Badias Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det handler om to ting: Ytringsfrihet, og vår mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon siden den andre verdenskrigen. Sveriges statsminister Ulf Kristersson hadde spisset budskapet godt før den hasteinnkalte pressekonferansen tirsdag kveld denne uka. Det inntil nylig nøytrale landet har gjort en bråvending etter Russlands invasjon i Ukraina, og behandlingen av NATO-søknaden har møtt mange hindre.

Akkurat nå virker det som prosessen har møtt et uoverstigelig problem: Det anstrengte forholdet til Tyrkia i forbindelse med provokatøren Rasmus Paludans brenning av koranen foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm.

Det er ikke nødvendigvis riktig.

NATO-BRÅKET: Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, sier Nato-søknaden er det viktigste for svensk sikkerhet akkurat nå. Video: TT Vis mer

Det er valg i Tyrkia i år. President Recep Tayyip Erdogan er i trøbbel. Erdogans vanstyre har ført til 80 prosent inflasjon, og oppslutningen om ham er lav i opptakten til valgkampen.

Den rutinerte demagogen har for vane å finne utenrikspolitiske saker som han varmer opp kraftig før folket skal til urnene. Med kombinasjonen av koranbrenningen og Sveriges Nato-søknad har Erdogan funnet politisk gull. Selv hans politiske motstandere i Tyrkia støtter Erdogan i denne saken. Det er ingen grunn til å tro at Tyrkia vil godkjenne Sveriges inntreden i Nato før valget.

Det beste man kan si om Erdogans håndtering i denne sammenheng, er at han har ønsket å framskynde valget til mai.

Sverige kan på sin side ikke være ettergivende når det gjelder ytringsfriheten. Kristersson er god når han kobler de to konkrete spørsmålene: Ytringsfriheten er selve poenget med å søke Nato-medlemskap. Det handler om å beskytte demokratiet.

Det er heller ingen grunn til å bli vippet av pinnen.

Paludans koranbrenning er en bevisst provokasjon, og Erdogans reaksjon det samme. Erdogans behov for å blåse opp en symbolsak for å dra i land en hjemlig valgseier vil dessuten kunne leses som et bevis på Tyrkias svake diplomatiske posisjon.

Det er en marerittaktig situasjon for Sverige, men landets politiske ledelse viser evne til å navigere gjennom prøvelsene. Etter valget i Tyrkia vil saken ha mindre politisk betydning. Erdogan vil dessuten ha behov for å kompensere for den høye innsatsen han lagt i potten, og blidgjøre sentrale Nato-allierte som sterkt ønsker en svensk inntreden.

Hvis han da ikke skulle tape valget. Men det er kanskje for mye å håpe på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer