KOMMENTARER

Sp er en forkortelse for Svarteper

Ap ble spådd en vanskelig tid i regjering. Men det er Senterpartiet som ser ut til å sitte igjen med svarteper i regjeringen Støre.

VANSKELIG ROLLE: Finansminister Vedum går til en rolle som han egentlig feilet på i valgkampen, skriver Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VANSKELIG ROLLE: Finansminister Vedum går til en rolle som han egentlig feilet på i valgkampen, skriver Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det startet bra. SV forlot Hurdalssjøen hotell, og det ble en «Ap/Senterparti-basert regjering», slik Vedum ville. Senterpartiet har også fått en solid andel av statsrådene. Likevel har det nå begynt å lugge.

Sp er kjent for sine evner som forhandlere, men denne gangen ser det ut som partiet har manøvrert seg inn i en defensiv rolle i regjeringsprosjektet.

Allerede da regjeringsplattformen ble presentert forrige uke måtte Sp erkjenne tap i en rekke saker med stor symbolverdi. Partiet måtte gi opp lovnaden om å bevare Andøya flystasjon som base for Forsvarets overvåkingsfly, og det måtte droppe kampen for å redde Ullevål sykehus. Sp's forslag til hvordan sammenslåtte kommuner skulle kunne løsrive seg igjen, ble heller ikke en del av Hurdalsplattformen.

Men også seieren som ble varslet på forhånd – om å gjenopprette høyskolen på Nesna – har møtt kritikk som det ikke har vært mulig å feie unna. Det er et dårlig tegn.

Detaljene i saken viser at beslutningen om nedleggelse, om enn tung og med vanskelige avveininger, var godt begrunnet. Da styret vedtok å legge ned, var det bare 21 studenter ved campus Nesna. Frp’s stjerneskudd, stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Trøndelag, var saksordfører da universitets- og høyskolereformen ble behandlet i Stortinget i 2015. I et Facebook-innlegg forrige uke gikk han saklig gjennom historien bak Nesna-nedleggelsen, og pekte på dilemmaene knyttet til å opprettholde studiestedet. Det samme har Høyres Henrik Asheim gjort, i tillegg til mange stemmer fra akademia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer