KOMMENTARER

Spania ofrer Vest-Sahara

For å blidgjøre Marokko har Spania utløst krise med sin viktigste leverandør av gass, Algérie, idet EU kjemper for å bli uavhengig av russisk gass, skriver Einar Hagvaag.

FORSONING: Spanias statsminister, Pedro Sánchez, fikk æren av å spise «iftar», måltidet der fasten brytes etter solnedgang under fastemåneden ramadan, med kong Mohammed VI og hans familie 7. april. Spania støtter for første gang kongens plan for Vest-Sahara, som Marokko okkuperer. Foto: Det Kongelige Slottet i Marokko / AP / NTB
FORSONING: Spanias statsminister, Pedro Sánchez, fikk æren av å spise «iftar», måltidet der fasten brytes etter solnedgang under fastemåneden ramadan, med kong Mohammed VI og hans familie 7. april. Spania støtter for første gang kongens plan for Vest-Sahara, som Marokko okkuperer. Foto: Det Kongelige Slottet i Marokko / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Overraskende og brått har statsminister Pedro Sánchez i Spania gjort ei kuvending og brutt med 47 års tverrpolitisk samstemt utenrikspolitikk. For å løse langvarig diplomatisk krise med Marokko, gir han støtte til Marokkos plan for Vest-Sahara, den tidligere spanske kolonien, som Marokko har okkupert fra1975. Kong Mohammed VI av Marokko la i 2007 fram en plan der Vest-Sahara skal få en viss grad av sjølstyre innenfor hans kongerike.

I et brev til kongen kaller Sánchez hans plan for «det mest seriøse, realistiske og troverdige grunnlaget for å løse striden». Brevet ble offentliggjort fredag 18. mars av kongehuset i Rabat og slo ned som ei bombe i Spania, hvor Sánchez ikke har noe politisk flertall for linjeskiftet.

Men dette utløser ny diplomatisk krise med Algérie, som er den viktigste leverandøren av gass til Spania. Algérie støtter frigjøringsfronten Polisario, som krever folkeavstemning om uavhengighet i tråd med vedtak i Sikkerhetsrådet i FN. Spanias regjeringer har tidligere støttet løsninger som er «varige», «gjensidig godtatt av partene» og under oppsyn av FN.

Marokko sender nå sin ambassadør tilbake til Spania, mens Algérie har kalt hjem sin ambassadør, Said Moussi. «Et historisk forræderi» mot folket i Vest-Sahara, på linje med da Spania i 1976 trakk seg ut, sa en ikke navngitt diplomat fra Algérie. Forholdet til Spania er «alvorlig skadet», sa mandag Amar Belani, som er Algéries utsending til Vest-Sahara. Til Sánchez, som har sagt at dette snart glir over, sa han: «Den som tror på et kortvarig raseri fra Algérie er ikke i samsvar med virkeligheta.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer